EVA LOOTZ – DIARIO DE LENGUAS – LA MAIOR I LA NIT DE L’ART

123

Aquest diumenge 18 de setembre, l’artista Eva Lootz inaugura l’exposició Diario de Lenguas a la galeria Maior de Pollença, que forma part de la Nit de l’Art, l’esdeveniment col·lectiu d’Art Palma Contemporani de 2022.

Des de la Maior apunten que “l’exposició Diario de Lenguas vol cridar l’atenció sobre la desaparició creixent de llengües originàries i més concretament, sobre la precària existència de les llengües i cultures precolombines a Amèrica Llatina, llengües de les quals 773 es troben a la vora de l’extinció. Vol alertar sobre l´extermini de poblacions que s´oposen a la integració al model econòmic vigent i la proliferació d’un optimisme tecnològic desmesurat.

És una exposició que convida a prendre’s allò dels altres de debò.
Incita a obrir-se a d’altres experiències culturals, a altres temporalitats.
Posa el focus sobre el fet que l’altre no és una pàgina en blanc, té els seus sabers, els seus
remeis, el seu món propi.

Es tracta de sèries de dibuixos i peces en forma de llengües fetes durant la pandèmia, període en què l’artista es va dedicar a estudiar la reescriptura de la colonització del Nou Món per part de sociòlegs i antropòlegs dels països llatinoamericans, personatges com Aníbal Quijano, Bolívar Echeverría, Enrique Dussel o Rita Segato, entre d’altres. Insisteix en persones com Berta Cáceres, assassinada per oposar-se a la construcció d’una presa hidroelèctrica o Cristina Calderón, desapareguda el febrer de l’any en curs, última a parlar el iagà. O en personatges revolucionaris poc coneguts que van formar part de l’esgarrifosa història d’Haití: Toussaint Louverture i Sanité Belair.

PUBLICITAT

D’altra banda, les llengües de tela remeten a l’òrgan que fa de frontissa, comunica l’exterior amb l’interior i enllaça el nostre entorn amb el nostre cos. Ens ajuda a alimentar-nos i ens fa formar parteix d’una cultura a través de la parla. Així mateix, és la continuació del tema de les llengües realitzades en diferents materials per l’artista a partir dels anys 80 que ja aleshores manifestaven el seu interès pel llenguatge.

I és que “hi ha un art contemporani que no és merament decoratiu. Hi ha un art que, a la seva manera, identifica els angles cecs de la societat”.

Nit de l’Art

Aquesta exposició forma part del programa de la Nit de l’Art que, des de fa 26 edicions, organitza l’associació de galeries Art Palma Contemporani.

Entre el 15 al 17 de setembre, Palma serà epicentre artístic. Entre altres, cal destacar la presència de l’artista pollencina Susy Gómez, la proposta de la qual es podrà veure a la galeria Horrach Moyà.

Tanmateix, però, a més de Palma, Pollença i Andratx se sumen a la Nit de l’Art.

Podeu consultar el programa de la Nit de l’Art 2022, aquí.

PUBLICITAT