ES DECLARA L’EMERGÈNCIA A BALEARS PER LA MALATIA DE LA LLENGUA BLAVA

338
Fot d'arxiuo: Xesca Serra.

El temor dels ramaders de Pollença que la llengua blava hagi afectat també als ramats d’ovelles del municipi, s’ha confirmat. Avui de matí la Consellera d’Agricultura, pesca i Alimentació Mae de la Concha ha declarat l’emergència epizootica per serotip 4 de llengua blava a les Balears. La decisió s’ha pres després que el Laboratori Central de Veterinària (LCV) d’Algete (Madrid), hagi confirmat que 20 animals (1 vaca i 19 ovelles) de Mallorca han donat positiu en la malaltia. Per tot això, la setmana que ve s’iniciarà una campanya de vacunació massiva de totes les ovelles i vaques de les Balears. De la Concha ha explicat en roda de premsa que, per posar en marxa tota aquesta campanya, els pròxims dies arribaran 400.000 vacunes procedents de la Junta d’Extremadura. La vacunació serà obligatòria i no tindrà cap cost per als ramaders.

D’altre banda, el director general d’Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural, Fernando Fernández.Segons ha explicat a la mateixa roda de premsa que “no es faran sacrificis massius com es feia abans perquè la vacuna ara és més avançada». D’aquesta manera, ha dit, «evitam un episodi traumàtic per als ramaders i ha afegit que només se sacrificaran els animals que pateixin més pels símptomes de la malaltia per una qüestió de benestar animal”.

Pollença, un dels municipis més afectats

El primer cas de llengua blava es va detectar la setmana passada a una vaca d’una finca de Pollença, i de llavores ençà es varen encendre totes les alarmes. De fet els dies següents es recolliren mostres per analitzar de 15 explotacions d’ovelles del municipi, ja que molts ramaders havien detectat símptomes a alguns dels seus animals. Al mateix temps es va prohibir el transport d’ovelles a la península i a la cooperativa també deixaren d’usar l’engreixador.

És una malaltia inofensiva per a les persones

La llengua blava és una malaltia que es transmet per la picadura d’un tipus de moscard. De fet s’ha detectat que la soca que afecta ara els ramats de Mallorca és del serotip 4 i procedeix dels Balcans.

PUBLICITAT

És important recordar que la malaltia de la llengua blava, tot i que és molt perillosa per a les ovelles, cabres i vaques, és inofensiva per a les persones, tant si reben la picadura d’un dels moscards, com si consumeixen la carn o llet d’animals infectats.

No és la primera vegada que un brot de llengua blava afecta a les ovelles de Pollença. Un dels més destacats va succeïr el 2004, quan moriren moltes ovelles del municipi.

PUBLICITAT