ENTRANYABLE VISITA DE DOS LAMAS AL MUSEU DE POLLENÇA

528
Foto: Fernando Perianes.

El passat divendres 26 de novembre, el Museu de Pollença va rebre una entranyable visita de dos lamas tibetans, Geshe Tsering Palden i Geshe Ngawang Losel, acompanyant un grup de practicants de la filosofia budista tibetana. Tot i que l’objectiu inicial de la visita a Pollença era per veure el Mandala i fer-hi exercicis d’agraïment i pregària, demostraren una gran sensibilitat i interès pel patrimoni pollencí.

Els dos lamas, Geshe Tsering Palden i Geshe Ngawang Losel, normalment, estan a Madrid i havien estat convidats pel Centre Lama Tsongkhapa, de Palma.

Aquesta no és la primera vegada que un grup de budistes visita el Museu de Pollença, on des de fa més de trenta anys que hi ha un Mandala que regalà el Dalai Lama després de la seva visita al municipi per clausurar l’exposició “Art budista tibetà” que es va poder veure l’estiu de 1990. Tot i amb això aquesta vegada es va poder enregistrar la pregària i, fins i tot, captar un vídeo.

La co-directora del Museu, Aina Maria Aguiló, que, com en altres ocasions, havia gestionat la visita dels budistes, els va acompanyar en tot moment i va excusar el batle de Pollença, Bartomeu Cifre Ochogavia, que “aquell dia no es trobava bé i em va demanar que els donàs la benvinguda en nom seu”.

PUBLICITAT

Prèviament a la visita, el coordinador del grup i la co-directora del Museu havien acordat que enregistrarien les pregàries i així ho varen fer. La idea és que “en un futur, aquest material sonor serveixi per enriquir l’experiència de la visita al Mandala”, ha apuntat Aguiló.

Per això, el Museu es va preopupar de comptar amb un bon sistema d’àudia per enregistrar l’àudio i els va citar abans d’obrir al públic per així evitar interrumpcions.

Després de fer una prova de so, varen enregistrar la pregària i, a continuació, el grup va participar de la cerimònia, una cerimònia amb càntics i una mena de dansa al voltant del Mandala, llençant pètals de flors que “jo mateixa vaig anar a collir als jarins d’aquí davant”, ha explicat Aina Maria Aguiló qui també comenta que “ens varen donar permís per enregistrar-los en vídeo i tot”.

Interès pel Patrimoni

Finalitzada la cerimònia religiosa, Aina Maria Aguiló els va oferir una visita guiada al Museu de Pollença que acceptaren amb molta gratitud. Durant el recorregut, “vaig passar molt de gust de conversar amb ells que demostraren tenir molt d’interès per a la protecció del patrimoni en general i no només del seu, molt afectat per l’ocupació xinesa del Tibet, on han cremat una part molt important del seu patrimoni, destruint llibres i pergamins de gran valor. Es mostraren molt sensibles i agraïts, a més d’interessats per la sala del Gòtic, entre altres del Museu”, ha comentat Aguiló.

Tot plegat va esdevenir una trobada molt guapa. No debades, quan se n’anaren per fer una visita al Calvari, “tots em varen dir que tornarien per visitar el Museu amb més tranquil·litat”.

Foto: Fernando Perianes.
PUBLICITAT
PUBLICITAT