ENTRA EN VIGOR EL CERTIFICAT DIGITAL COVID

413

Avui, 1 de juliol, entra en vigor el Certificat Digital Covid-19 de la Unió Europea, o passaport covid, un document que ha de facilitar els desplaçaments dins la Unió Europea. I és que, en aquest document, es recull informació d’interès sanitari com si ha estat vacunat o no, si s’ha fet una prova PCR i ha donat negatiu, si presenta anticossos de covid-19…

Com es pot demanar?

El certificat digital covid a les illes Balears es pot demanar de manera presencial a l’Hospital Comarcal d’Inca, així com també a l’Hospital Universitari Son Espases, l’Hospital de Manacor, el Centre de Salut Canal Salat (Menorca), l’Hospital General Mateu Orfila (Menorca), l’Hospital Can Misses (Eivissa) i l’Hospital de Formentera.

A més a més, es podrà demanar al portal del pacient amb el sistema cl@ve, un certificat digital o el DNI electrònic. En cas de no tenir-ne, es podrà indicar una adreça de correu, on s’enviarà físicament.

Quina informació inclou?

El Certificat Digital Covid-19 de la Unió Europea inclou informació sobre la pauta de vacunació, la malaltia o el diagnòstic.

PUBLICITAT

Una vegada acabada la pauta de vacunació contra la covid-19 i durant 365 dies, aquest document és vàlid per moure’s per la Unió Europea. El certificat de recuperació és vàlid durant 180 dies posteriors a haver superat la malaltia. I el certificat de diagnòstic té una validesa de 72 hores després d’haver fet una prova PCR que hagi donat negatiu i 48 hores després d’haver fet una prova d’antígens, també negativa.

Com és?

El Certificat Digital Covid-19 de la Unió Europea pot tenir format digital o en paper. De fet, és un codi QR que la polícia o les aerolínies poden validar per comprovar la informació del document.

Aquest codi QR inclou una signatura digital per a assegurar que el document és autèntic. Així com informació necessària sobre la persona (nom, data de naixement, número d’identitat, data d’expedició del document, un identificador únic del certificat i informació relativa a la vacuna inoculada, la prova diagnòstica i la recuperació de la malaltia).

El certificat es podrà desar en una aplicació mòbil, pròpia de cada país, o imprimir-lo.

Per què serveix?

Com ja s’ha apuntat el passaport covid serveix per desplaçar-se, o sigui circular pel territori europeu, sense haver d’aïllar-se o fer-se proves PCR, ja que estan immunitzats bé pel vaccí, bé de manera natural.

A més a més, també servirà per homogeneïtzar el format de les proves PCR per als qui encara no tinguin immunitat contra la covid.

Tot i que els governs europeus s’han compromès a què els portadors del certificat no s’hagin de fer proves ni hagin de fr quarantenes, tenen dret a imposar restriccions sanitàries per a controlar la pandèmia en situacions imprevistes.

On acceptaran el certificat covid?

A més dels 27 estats membres de la Unió Europeua (Alemanya, Àustria, Bèlgica, Bulgària, Croàcia, Dinamarca, Eslovàquia, Eslovènia, Espanya, Estònia, Finlàndia, França, Grècia, Hongria, Irlanda, Itàlia, Letònia, Lituània, Luxemburg, Malta, els Països Baixos, Polònia, Portugal, Romania, Suècia, la República Txeca i Xipre), també s’emetrà i s’acceptarà a Islàndia, Liechtenstein, Noruega i Suïssa.

Per altra banda, estan en negociacions perquè el certificat s’accepti a Andorra, Austràlia, Canadà, els Estats Units d’Amèrica, Malàisia, el Marroc, Moldàvia, Mònegue, Nova Zelanda, el Regne Unit, Singapur, Suïssa i Ucraïna, així com també a Albània, Bòsnia i Hercegovina, Corea del Sud, Israel, el Japó, Kossove, Montenegro, Macedònia del nord, San Marino, Sèrbia, Taiwan i Turquia.

En qualsevol cas, la lliure circulació és un dret fonamental de la Unió Europea, de manera que no es pot impedir viatjar a ningú per no presentar passaport covid. Això sí, es poden imposar restriccions.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT