ENQUESTA: MONARQUIA O REPÚBLICA? VOTA I INFORMA’T SOBRE LA CONSULTA QUE ES FARÀ A POLLENÇA

575

Tot apunta que els dies 6 i 7 d’abril se celebrarà a Pollença i a molts altres pobles de Mallorca una consulta popular sobre la preferència d’un model d’estat basat en la república o la monarquia. Però la celebració d’aquesta consulta ha vengut envoltada de polèmica d’ençà que es va anunciar a mitjans de febrer a sis pobles de l’illa, entre els quals s’hi trobava Pollença.

Aquesta iniciativa va sorgir de l’Ateneu d’Esporles emulant unes consultes fetes al barri madrileny de Vallecas i que ràpidament s’escamparen a l’àmbit universitari. De fet la UIB ja va celebrar aquesta consulta a final de febrer amb un resultat de 1.475 vots i un 91 per cent a favor de la república. És important remarcar que són consultes simbòliques i no vinculants, ja que el vot es fa de manera anònima sense cap tipus de cens.

Les polèmiques decisions de les Juntes Electorals

Tot i això, la setmana passada, les juntes electorals locals de Palma i Manacor, suspengueren les consultes d’Artà i Valldemossa al·legant que “no es poden admetre sol·licituds de consulta en què l’opció a triar sigui contrària a l’ordenament jurídic” i que l’article 53 de la Llei electoral prohibeix la realització de publicitat o propaganda electoral. A Valldemossa varen recórrer aquesta decisió al·legant que la convocatòria de la consulta es va produir abans de la convocatòria d’eleccions generals. Un recurs que va ser acceptat per la Junta Electoral Provincial, que anul·lava la decisió inicial de la Junta Local Palma i que donava peu a què finalment es fes la consulta a la resta de municipis. Finalment l’Obra Cultural Balear ha decidit informar a Delegació de Govern sobre la celebració de referèndums a tota l’illa, donant així cobertura legal a tots els municipis que es decideixin afegir a la convocatòria. Finalment aquestes consultes es faran a la majoria dels pobles de Mallorca.

PUBLICITAT

La consulta a Pollença

D’altra banda a Pollença no s’ha arribat a desconvocar en cap moment la consulta, ja que tampoc han rebut cap notificació d’anul·lació. Així, finalment es podrà votar el dissabte 6 d’abril a una paradeta situada a la plaça Miquel Capllonch del Port de Pollença entre les 17 i les 20 hores, mentre que a Pollença serà a la plaça Major el diumenge 7 entre les 9 i les 14 hores. Qui s’acosti a votar trobarà una urna i una papereta amb una pregunta semblant a aquesta: Quin model d’estat prefereixes? I dues úniques opcions, monarquia o república. No serà necessari aportar DNI ni cap tipus de documentació a causa del caràcter purament simbòlic de la consulta. Els encarregats de la taula tan sols apuntaran el nombre de votants i l’edat i el sexe de cada un.

Segons un comunicat signat per als organitzadors amb aquesta consulta es pretén visibilitzar i posar a sobre la taula una qüestió que des de la constitució del 78 mai s’ha tornat a debatre.

Els mateixos organitzadors reconeixen que els que es mobilitzaran per anar a votar son precisament els favorables a la república, per la qual cosa és molt previsible que aquesta opció sigui la guanyadora. Per això a PUNTINFORMATIU.CAT plantejam als nostres lectors les següents preguntes:

Votaràs a la consulta sobre monarquia o república?

Si la consulta fos real i obligatòria, que votaries?

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT