ENCALENTIMENT DE LA MAR I POSIDÒNIA

132

Aquest estiu, la temperatura de l’aigua de la mar ha estat elevada. Ho ha pogut comprovar qualsevol banyista que hagi triat les platges del municipi de Pollença per pegar un capfico. Tanmateix, però, no és un fet aïllat del litoral pollencí, tota la Mediterrània s’està encalentint de manera accelerada i això està provocant noves amenaces a espècies marines com la posidònia, responsable de la transparència i el color de les platges pollenciens.

Així que, a més dels abocaments contaminants d’una deficient xarxa de sanejament i depuradora, a la contaminació, als fondejos…, la temperatura de l’aigua també amenaça la posidònia i altres espècies marines com demostra un recent estudi, lidereat per l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) i publicat a Global Change Biology.

Entre els 33 equips de recerca d’11 diferents països que hi han participat, hi havia científics del Centre Oceanogràfic de Balears (COB, IEO – CSIC), de l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats del CSIC a Balears i de l’Imedea.

Mortalitat massiva d’espècies marines

Aquest estudi mostra que entre el 2015-2019 la Mediterrània va experimentar freqüents onades de calor marines que van provocar esdeveniments de mortalitat massiva d’espècies marines.

PUBLICITAT

L’estudi ha permès obtenir una abundant base de dades sobre els episodis de mortalitat en espècies marines que indiquen que aquests episodis no són aïllats, sinó recurrents a tota la Mediterrània, i que cada vegada són més freqüents.

L’estudis de camp sobre la presència de mortalitat massiva d’espècies associades al fons marí, afecten espècies estructurals clau dels ecosistemes marins com corals, gorgònies i esponges, canviant per complet els ecosistemes, causant una pèrdua de complexitat, robustesa i biodiversitat.

A més a més, l’estudi mostra que aquests episodis seran més freqüents en el futur.

L’investigador de l’Imedea, Eneko Aspillaga, apuntava que: «Aquest estudi just s’ha publicat –per casualitat– en un moment especialment oportú a causa de l’onada de calor que estem vivint durant l’últim mes». «Aquest any s’estan batent rècords en la temperatura de l’aigua, cosa que segurament passarà factura als organismes sensibles al canvi climàtic. Aquest article posa de manifest la necessitat extrema de revertir les tendències d’emissió de gasos d’efecte hivernacle, ja que si no, l’únic que podem fer és testimoni d’una imparable degradació del medi ambient».

La posidònia

Una altra contribució a aquest estudi la investigadora de l’Imedea i experta en Posidònia oceànica, Nuria Marbá, aportant dades sobre les praderies de posidònia que constitueixen un dels hàbitats més emblemàtics del Mediterrani i és una de les espècies més afectades pels episodis de mortalitat.

La posidònia és una planta endèmica de la Mediterrània que pot trobar-se, a les illes Balears, però també a les costes de Llevant, a Sicília i a Xipre. Es calcula que, entre aquestes zones, hi ha uns 50.000 quilòmetres quadrats de posidònia.

Una hectàrea de posidònia genera el mateix oxigen que 5 hectàrees de selva amazònica; alguns científics eleven aquesta diferència fins a les 15 hectàrees. Els boscos submergits de la Mediterrània, per tant, exerceixen una labor fonamental, perquè el planeta conservi la seva salut.

A més a més, les praderies de posidònia impulsen la biodiversitat, ja que hi viuen més de 1.400 espècies diferents i a més exerceix com a refugi de nombrosos microorganismes de gran valor ambiental.

Per altra banda, la posidònia segresta el 10 per cent de les emissions de diòxid de carboni (CO₂) que generen les Illes Balears. A l’hora que protegeix les platges creant dics naturals submarins. A més a més, quan mor, les seves fulles es dipositen a la vorera, tapant l’arena i impedint que les ones l’arrosseguin dins mar. Per tant, sense la posidònia les platges serien completament diferents.

Finalment, cal apuntar que la posidònia filtra les aigües deixant la mar transparent. O sigui que, sense la posidònia,, no tindríem aquestes aigües turqueses i maragdes que constitueixen el major atractiu turístic de les illes Balears.

PUBLICITAT