ELS RAMADERS POLLENCINS TEMEN QUE LA LLENGUA BLAVA S’HAGI ESTÈS ALS RAMATS D’OVELLES DEL MUNICIPI

245
Fot d'arxiuo: Xesca Serra.

“No voldria tornar a veure les imatges que vaig veure el 2004, quan alguns companys varen haver d’enterrar tot el ramat. Per això, prendrem totes les precaucions necessàries”. Així manifesta el president de la Cooperativa Pagesa de Pollença, Martí Solivellas, la preocupació dels ramaders pollencins que temen que la el brot de llengua blava detectat al municipi pugui tenir les conseqüències a les explotacions de mè.

La setmana passada es va detectar el primer contagi d’una vaca de Pollença, i de llavores ençà s’ha començat a fer feina per conèixer l’abast del brot. En aquests moments, en un laboratori de Madrid, s’estan analitzant les mostres de 15 explotacions de mè de Pollença, i el dimecres es coneixeran els resultats. Però Solivellas tem el pitjor, ja que alguns ramaders han vist símptomes a les seves seves ovelles compatibles amb la malaltia. Segons el president de la Cooperativa, les ovelles que es contagien es posen tristes, tenen febre, els hi surten buranyes per la boca i la llengua els torna grossa. Algunes es curen, però moltes s’han d’acabar sacrificant.

Solivellas vol deixar clar que aquesta malaltia no té cap perill per al consumidor de carn, un fet que s’ha de destacar per no crear alarma, però els efectes per als ramaders poden ser importants. De fet, els efectes de la detecció d’aquest possible brot ja s’han fet notar. Des de fa uns dies els ramaders tenen prohibit el transport cap a la península, i tampoc poden usar l’engreixador,  ja que això suposaria ajuntar ovelles de diferents ramats. Tot i això, sí que continuen enviant mens a l’escorxador, ja que com hem dit, la malaltia no té cap perill per al consumidor humà.

La malaltia de la llengua blava és transmesa per la picadura d’un moscard del gènere Culicoides. En aquest cas, per la soca que s’ha detectat, sembla que han estat moscards arribats des de Còrsega per les correnties de vent de les darreres setmanes.

PUBLICITAT
PUBLICITAT