ELS POLLENCINS CLARAMENT CONTRARIS A LES POLÍTIQUES CENTRALISTES DEL GOVERN SÀNCHEZ

839

Els pollencins que han respost l’enquesta “Coronavirus i centralisme, què opines?”, que activàrem a PUNT iNFORMATIU el passat 26 d’abril, s’han mostrat clarament contraris a les polítiques centralistes adoptades pel Govern de Pedro Sànchez per afrontar la crisi sanitària del coronavirus. 

Fins a 82 persones, han respost l’enquesta i d’aquestes un 42’7 per cent s’ha decantat per l’opció que deia que “amb l’excusa que el virus no entiende de fronteras, el president Sánchez va deixar clar que encarava la crisi sanitària des d’un punt de vista polític. Està ben clar que el centralisme espanyol no canvia per res. Si d’aquesta els mallorquins no demanam la independència, és que no tenim sang dins les venes”. 

De molt a prop, l’opció que apuntava que “sense competències, un govern no pot actuar. I els governs autonòmics són per governar, no per recomanar. Quan la corba es doblegi, han de tornar assumir les competències retirades durant la crisi del coronavirus” ha assolit un 41’5 per cent de respostes. 

Molt lluny d’aquest gairebé empat entre dues opcions decididament contràries al centralisme, una més radical, l’altra més moderada, la tercera opció, amb un 13’4 de les respostes, senyala que “el president Sánchez ha encertat l’estratègia per afrontar la crisi del coronavirus. Quan tot hagi passat, ja parlarem de recuperar competències”. 

PUBLICITAT

Finalment, tan sols el 2’4 per cent, considera que “un govern centralitzat té més força. Per això, és important mantenir aquest nou model centralista”. 

L’enquesta es va activar el 26 d’abril, un dia en què els presidents de les 17 comunitats autònomes que formen l’Estat espanyol es reuniren telemàticament amb president del Govern, Pedro Sànchez, per tractar sobre un “desconfinament territorialitzat” que el ministre de Sanitat, Salvador Illa, havia aclarit que Madrid dissenyaria el desconfinament per a cada territori.  

La presidenta Armengol, com els altres 16 presidents autonòmics, varen poder proposar com s’hauvia d’afrontar la desescalada, però no varen tenir marge per decidir ni el com ni el quan ni res de res. 

Aquest 6 de maig, al Congrés dels Diputats, es va aprovar una nova pròrroga de l’estat d’alarma fins al 24 de maig. La votació va prosperar amb menys suports que les anteriors ocasionsGràcies al vot favorable de Ciutadans i PNB, a qui arribaren a un acord in extremis a condició que la desescalada s’havia de decidir de forma compartida entre Moncloa i els governs autonòmicsMentre que Esquerra, partit que fa pocs mesos va facilitar la investidura del Pedro Sànchez com a president del Govern, es va decantar pel vot en contra, en considerar que la centralització ha estat un error. 

La pròrroga es va aprovar amb 178 vots a favor (PSOE, Unides PodemCiutadans, PNB, Més País, Compromís, Coalició Canària, Nova Canària, PRC i Terol existeix), 75 en contra (Vox, Esquerra, Junts x Cat, CUP i Foro Asturias) i 97 abstencions (PP, EH Bildu, UPN i BNG). 

 

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT