EL SOLSTICI D’HIVERN COMENÇA AMB LA PLUJA DELS ÚRSIDS

241

Avui, dimarts 21 de desembre, a les 16’59 hores, l’hivern comença i, poques hores després, la pluja dels Úrsids omplirà d’espurnes la primera fosca, negra i llarga nit hivernenca.

L’hivern acabarà el 20 de març de 2022, a les 16’33 hores, donant pas a la primavera.

La pluja dels Úrsids és un fenòmen astronòmic anual, una pluja d’estels hivernenca que aquest 2021 el pic màxim de residus (estels o meteors) del cometa 8P/Tuttle coincidirà amb la nit del 21 al 22 de desembre.

La primera vegada que es varen veure els Úrsids va ser el 1790. Pel que fa al nom, prové d’Ursidae, mot que en llatí designa la família de mamífers conformada per vuit espècies d’ossos. i és que els fragments d’estels que conformen aquesta pluja es formen a l’Ossa Menor.

PUBLICITAT

Després dels Úrsids, la següent pluja hivernenca serà la dels quadràntids, el pic de la qual es produïrà entre els dies 3 i 4 de gener de 2022.

Més enllà de la lluentor dels estels o meteors, aquests dies hem començat a notar els capvespres més llargs. I és que els horabaixes han guanyat tres minuts de llum respecte el mínim que s’havia arribat. Això no vol dir que s’hagi allargat el dia. De fet, avui, serà el dia de l’any amb menys hores de sol i amb més hores de fosca. Per ser precisos, només nou de les vint-i-quatre hores d’aquest 21 de desembre, dia de Sant Tomàs, tendran claror.

Més enllà de poques hores de sol, aquest 21 de desembre el sol només aconseguirà pujar 25 graus a l’horitzó, amb la qual cosa projectarà les ombres més llargues de l’any.

A més de la pluja dels Úrsids, el cel d’hivern ens permetrà veure Venus i Júpiter. Més endavant, també es podrà veure Mart. Aquest hivern, però, no deixarà veure cap superlluna ni cap eclipsi.

I, mentre aquí comença el solstici d’hivern, a l’hemisferi sud, comença el solstici d’estiu. O sigui que el sol s’atura (solstici ve del llatí solstitium i significa justament això, que el sol es deté). Ara bé, degut a la inclinació de la Terra, els rajos de sol no arriben tan perpendiculars a la meitat nord com a la meitat sud, motiu pel qual allà comença l’estiu i aquí, l’hivern.

PUBLICITAT