EL SILENCI, UNA GRAN EXPRESSIÓ CULTURAL

878
Fotografia cedida per Maties Sohn.

Dijous, 12 de juny de 1952, Pollença celebrava el Corpus Christi i ho feia amb la solemnitat que es mereixia un dels tres “jueves del año que relucen más que el Sol”. Fa 68 anys, el dia del Corpus era festiu, una festa mòbil del calendari litúrgic. Hi havia qui aprofitava el matí per anar a la platja i així lluir torradet amb la mudada d’estiu amb què s’acostumava anar a l’Ofici i a veure passar la processó. Com bé saben els pollencins, la processó del Corpus, aquí, té dos elements destacats: la carregadíssima Custòdia i la preciosa dansa de les Àguiles i de Sant Joan Pelós.

D’aquell costum religiós amb tint social, ara en queda l’artifici (en un sentit gens pejoratiu del terme). No debades, es manté la processó, però el Corpus Christi ha deixat de ser festiu; del dijous s’ha passat al diumenge i la part social supera el sentit religiós de la festa.

La instantània és de Peter Sohn, aquell músic d’Stuttgart el fill del qual va arrelar a Pollença. En veure-la, em va recordat unes paraules de Biel Majoral, que va dir en una entrevista de l’Ara Balears, el passat 2019, pocs dies després que la Generalitat de Catalunya el distingís amb la Creu de Sant Jordi.

Mestre de mestres, cantautor i pagès, cada vegada que Biel Majoral obre la boca és per dir alguna cosa a la qual, ben segur, traurem suc. En aquella entrevista de Cristina Ros, Majoral valorava l’auge de la cultura i alertava que “hi veig un aspecte delicat: l’excessiva massificació i com una majoria afronta aquestes tradicions en fan perillar el sentit. Massa vegades és només gresca, s’aplaudeixen les danses i a mi em sap greu que s’hagi perdut el silenci. El silenci és l’expressió del respecte, l’expressió de l’emoció, una gran expressió cultural”.

PUBLICITAT

Aquest 2020, el silenci que ens ha acompanyat durant el llarguíssim confinament, ha quedat enganxat als ulls, amb una expressió de tristor feixuga. Tanmateix, però, el silenci té molts sentits com l’excepcionalitat del moment no impedeix anar a l’essència, a allò realment important. Enguany, no hi haurà ni Àguiles ni Sant Joan Pelós, però, Pollença ha celebrat el Corpus i els pollencins, fins i tot, han pogut sentir l’ambient festiu.

Dit això, si teniu temps i ganes, llegiu l’entrevista “A la cultura popular, jo simplement li dic cultura” que Cristina Ros va fer a Biel Majoral per al diari Ara Balears de dia 17 de maig de 2019.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT