EL RECONEIXEMENTS CLARA HAMMERL S’ATORGARAN DIA 9 A LES TREBALLADORES DE CAN MORATÓ

286
Dones treballant a la fàbrica de Can Morató. Fons fotogràfic Bestard/Cerdà

El divendres 9 d’agost a les 21:00, al claustre de Sant Domingo, s’atorgaran els reconeixements Clara Hammerl 2021. Enguany, aquests reconeixements seran per al col·lectiu de les treballadores de la fàbrica de Can Morató. Així es va aprovar al plenari que va tenir lloc el 25 de març.

L’any 2017 el Consell Insular va dedicar a la pedagoga Clara Hammerl, la campanya “Mallorca té nom de dona” i durant l’any es dugueren a terme diverses activitats que culminaren amb el descobriment d’un bust al bell mig de centre de Pollença. Precisament per donar continuïtat a aquesta dona i a la seva feina, l’Àrea d’Igualtat de l’Ajuntament va crear el guardó: Reconeixement Clara Hammerl, per donar valor i visibilitat a aquelles activitats que hagin fet dones dins els distints àmbits i que fins ara eren invisibles als ulls d’una societat amb el punt de mira del patriarcat.

Els primers reconeixements es donaren l’any 2018 al col·lectiu d’educadores i pedagogues, l’any següent es va reconèixer la tasca de les peixateres de Pollença, el 2020 les guardonades foren les sanitàries i enguany, quart anys que es concedeix el reconeixement, serà per a les treballadores de la fàbrica de catifes de Can Morató.

Aquest guardó va ser creat per concedir-lo el dia 15 març, coincidint amb l’aniversari del naixement de Clara Hammerl i amb els actes del mes de la Dona. L’any passat, però, això no va ser possible a causa del confinament, i finalment es donaren el 6 d’agost. Enguany s’ha decidit seguir en aquesta línia i es donaran el 9 d’agost.

PUBLICITAT
Fotografia cedida per Maria Rosa Albis.

Enguany la reforma la fàbrica de catifes de Can Morató està d’actualitat, per l’impuls definitiu que ha rebut el projecte de reconvertir-la en la nova seu de la fundació i caixa Colonya. De fet amb l’atorgament d’aquests premis, en certa manera es tanca el cercle, ja que Clara Hammerl fou la dona de Guillem Cifre de Colonya i, posteriorment, directora de l’entitat financera, convertint-se així en la primera dona directora d’una caixa d’estalvis de l’estat.

La fàbrica de catifes de Can Morató va obrir l’any 1922 i restà oberta fins a l’any 1960, quan s’inicià un progressiu procés de degradació. Foren moltes les dones de Pollença que durant aquells anys treballaren a la fàbrica.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT
TOT MARCO digital