EL RECONEIXEMENTS CLARA HAMMERL ENTREGATS A LES TREBALLADORES DE CAN MORATÓ

801
El grup de dones que treballaren a Can Morató i que reberen la distinció Clara Hammerl 2021.

El dilluns 9 d’agost, al claustre de Sant Domingo, s’atorgaren els reconeixements Clara Hammerl 2021. Enguany, aquests reconeixements ha estat per al col·lectiu de les treballadores de la fàbrica de Can Morató. Així es va aprovar al plenari que va tenir lloc el 25 de març.

Les dones que foren homenatjades enguany i que quasi totes assistiren a l’acte de Reconeixement foren: Antònia Cerdà Serra, Joana Aina Cervera, Catalina Bordoy Fuster,

Margalida Cerdà Campomar, Maria Rull Martorell, Maria Rebassa Cifre, Maria Cladera Seguí, Josefina Gadea Orts, Maria Capllonch Cifre, Magdalena Cladera Seguí, Magdalena Luis Font, Margalida Llompart Suau, Maria Cifre Suau, Jerònima Bennàssar Suau.

La regidora Bianca Aguilar destacà en la seva intervenció el paper d’aquestes dones com una mostra de totes les que treballaren a la Fàbrica de Can Morató conciliant feina i família. El Batle, Tomeu Cifre, destacà que també s’entregaria una distinció a Colonya Caixa Pollença que en la futura seu social a la Fàbrica de Can Morató també podrà comptar amb un d’aquests reconeixements a totes les dones que hi trebllaren. El President de la Fundació Guillem Cifre de Colonya, Josep Cifre, agraí la distinció i digué que estaria ben present en la futura seu la feina feta per les treballadores de la Fàbrica.

PUBLICITAT
Colonya Caixa Pollença rebé una distinció com a mostra de reconeixement a totes les dones que treballaren a Can Morató i que ha de ser present a la futura seu de l’entitat a la mateixa Fàbrica.

L’any 2017 el Consell Insular va dedicar a la pedagoga Clara Hammerl, la campanya “Mallorca té nom de dona” i durant l’any es dugueren a terme diverses activitats que culminaren amb el descobriment d’un bust al bell mig de centre de Pollença. Precisament per donar continuïtat a aquesta dona i a la seva feina, l’Àrea d’Igualtat de l’Ajuntament va crear el guardó: Reconeixement Clara Hammerl, per donar valor i visibilitat a aquelles activitats que hagin fet dones dins els distints àmbits i que fins ara eren invisibles als ulls d’una societat amb el punt de mira del patriarcat.

Els primers reconeixements es donaren l’any 2018 al col·lectiu d’educadores i pedagogues, l’any següent es va reconèixer la tasca de les peixateres de Pollença, el 2020 les guardonades foren les sanitàries i enguany, quart any que es concedeix el reconeixement, serà per a les treballadores de la fàbrica de catifes de Can Morató.

Aquest guardó va ser creat per concedir-lo el dia 15 març, coincidint amb l’aniversari del naixement de Clara Hammerl i amb els actes del mes de la Dona. L’any passat, però, això no va ser possible a causa del confinament, i finalment es donaren el 6 d’agost. Enguany s’ha decidit seguir en aquesta línia i s’han donat el 9 d’agost.

Autoritats i homenatjades en l’acte celebrat al Claustre de Sant Domingo.

Enguany la reforma la fàbrica de catifes de Can Morató està d’actualitat, per l’impuls definitiu que ha rebut el projecte de reconvertir-la en la nova seu de la fundació i caixa Colonya. De fet amb l’atorgament d’aquests premis, en certa manera es tanca el cercle, ja que Clara Hammerl fou la dona de Guillem Cifre de Colonya i, posteriorment, directora de l’entitat financera, convertint-se així en la primera dona directora d’una caixa d’estalvis de l’estat.

Retrospectiva de les feines que les dones feien per elaborar les catifes.

La fàbrica de catifes de Can Morató va obrir l’any 1922 i restà oberta fins a l’any 1960, quan s’inicià un progressiu procés de degradació. Foren moltes les dones de Pollença que durant aquells anys treballaren a la fàbrica.

PUBLICITAT