EL RAOR, UN PEIX AMB MOLT DE ROCK & ROLL

219

Aquest dimecres es va obrir la veda del raor (xyrichthys novacula), un peix amb molt de rock & roll, com diuen ara els cuiners d’anomenada. A Pollença, en deim raors, però a altres indrets se’l coneix com a llorito, galant, navalla o pinta.

Tan se val com se’ls anomeni. El raor és un peix petit, de com a molt 30 centímetres de llarg. Com podeu veure al vídeo de Fernando Garfella Palmer amb què acompanyam aquest escrit, el raor és un peix de vistós, que viu camuflat a l’arena amb els màgics i intensos colors del fons de a mar.

Pocs professionals es dediquen a la pesca del raor, que pot arribar a tenir preus desorbitats d’entre 50 i 100 euros el quilo. I si el preu deu seduir els paladars més snobs, la dificultat per capturar-los aboca els pescadors recreatius a l’excés.

Fregits i menjats

Tot i amb això, per cuinar raors, no cal tenir cap estrella Michelin. De fet, basta posar una paella al foc amb abundant oli i, quan sigui ben roent, deixar que es coguin els vistosos peixerrins. I ja està!

PUBLICITAT

Fregits i menjats. Les mínimes escates esdevenen una fina pell cuixent (d’aquí el rock & roll), pròleg de la més delicada de les carns, gairebé aèria. Una bocinada que es fon dins la boca.

PUBLICITAT