EL MUSEU DE POLLENÇA COMPRA CASTELL DEL REI DE SANTIAGO RUSIÑOL

442
"Castell del Rei" o "Castell gris" de Santiago Rusiñol, una obra que aviat formarà part de la col·lecció del Museu de Pollença.

El Museu de Pollença, a través de l’Ajuntament, compra un quadre de Santiago Rusiñol que duu per títol “Castell del Rei” o “Castell gris”; oli sobre tela pintat que l’artista va pintar el 1902 en una de les seves visites al municipi.

El quadre es troba a la venda per un preu de 50.000 euros. A aquesta quantitat s’ha d’afegir “la comissió del revenedor, que puja a 9.000 euros, (més 1.890,00 € corresponents al 21% d’IVA”, s’apunta al plec de condicions publicat a la web de l’ajuntament de Pollença.

Tot i que “el venedor, a més, s’haurà de fer càrrec de l’embalatge, l’assegurança i l’enviament fins el Museu. Aquests costs poden arribar a 3.600 €, IVA i altres imposts inclosos”, “el preu base de licitació del contracte es fixa en 64.490 euros, IVA inclòs”. Fet i fet, “el valor estimat del contracte es fixa en 62.500 euros”, esbrina el plec de licitació.

El co-director del Museu de Pollença, Andreu Aguiló, ha destacat que aquest “Castell del Rei” de Santiago Rusiñol està en perfecte esatat “a punt per penjar. No necessita restauració ni res”.

PUBLICITAT

A més a més, l’obra “està catalogada i té una dedicatòria del mateix
autor. Es tracta d’una de les poques obres pintades a Pollença per aquest
artista i pertany a una col·lecció privada. Les obres en mans públiques no
surten a la venda, per tant es tracta d’una gran oportunitat per aconseguir una obra de Rusiñol pintada a Pollença i amb un paisatge pollencí.
L’adquisició d’aquesta obra permetrà omplir una important llacuna en la
col·lecció del Museu i donar-li valor”, s’explica a la memòria justificativa que acompanya la licitació per a l’adquisició d’aquest quadre.

La intenció del Museu de Pollença és “sempre que sigui possible, comprar obres d’artistes que han passat per Pollença i que han duit la imatge de Pollença arreu del món”, ha afirmat el co-director del Museu, Andreu Aguiló.

“Castell del Rei” o “Castell gris”

Aquest “Castell del Rei” o “Castell gris” de Santiago Rusiñol presenta una vista sublimada del Castell del Rei de Pollença, en un horabaixa de primavera. Vist des de baix, les runes semblen més grans.

Segons apunten a la pàgina de Setdart, responsable de la subhasta de l’obra, el 1902, “Rusiñol havia estat convidat, en aquella ocasió, pel pintor Joanquim Mir. S’establiren en una casa nomenada Caseta de les Roses, prop del Port de Pollença”. De fet, “l’impacte que la bellesa del paisatge mallorquí va tenir a l’obra i l’ànim de Rusiñol va quedar condensat en les obres que va realitzar, però també al llibre que publicà aquell mateix any: L’illa de la calma“.

Santiago Rusiñol

Personatge polifacètic, Santiago Rusiñol no només va pintar, sinó que també va ser escriptor i col·leccionista.

El 1889 va viatjar a Paris, on es va interessar pel simbolisme i la pintura “Au plain air”. En tornar, va obrir el seu Taller-Museu del Cau Ferrat a Sitges i freqüentà les tertúlies dels Quatre Gats.

Prolífic pintor i escriptor, és un dels màxims exponents del modernisme català.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT