EL MOLL PODRIA PERDRE BONA PART DE LES PLATGES EN NOMÉS 30 ANYS

842
Part de la platja del Port de Pollença que quedarà inundada el 2050

És un fet. El Port de Pollença, i tota la costa balear, perdrà molts metres de platja en pocs anys a causa del canvi climàtic. Això canviarà el paisatge i obligarà a prendre mesures adaptatives com la recuperació de les platges, eliminar i fer recular passejos marítims i fins i tot l’eliminació d’alguns edificis de la primera línia per deixar lloc a les platges.

Costes pel canvi

Per tot això cal estar previnguts i fer una planificació i això és el que pretén el projecte Costes pel Canvi, una iniciativa de la Conselleria de Transició Energètica del Govern Balear que va ser presentada el dijous 19 pel conseller Pedro Yllanes. Costes pel Canvi és un treball científic que estarà acabat a finals d’any i ajudarà a planificar les mesures d’adaptació de les zones costaneres als efectes del canvi climàtic. Aquest estudi que analitza el risc d’inundació del litoral associat a les platges arenoses de les Illes Balears serà elaborat per un equip liderat pel SOCIB, juntament amb investigadors de la UIB i de l’IMEDEA (CSIC-UIB).

Un visor online per veure exactament les zones que s’inidaran

Els primers resultats ja es poden consultar al visor de l’IDEIB (Infraestructura de Dades Espacials de les Illes Balears) mitjançant el següent enllaç:

https://ideib.caib.es/impactes_costa_canvi_climatic/.

PUBLICITAT

Aquest plànol està basat en les dades de l’ICTS SOCIB (Sistema d’Observació i Predicció Costaner de les Illes Balears), segons els diferents escenaris de l’IPCC (Grup Intergovernamental d’Experts sobre el Canvi Climàtic). Al visor es pot veure quina part de la costa estarà inundada l’any 2050 i l’any 2100 tenint en compte dos escenaris d’emissions diferents (RCP4.5 i RCP8.5), un més greu i un més optimista.

Que passarà a Pollença

Atenent les projeccions del visor, les platges del Port de Pollença i Formentor seran les més afectades del municipi per l’augment del nivell del mar. Segons les projeccions més pessimistes el mar l’any 2050 haurà inundat bona part de les platges fins arribar als diferents passejos. D’altra banda segons les projeccions més optimistes només s’inundarien els primers o quatre metres en funció de la zona i alguns mollets.

Projecció de les parts del Port de Pollença que quedaran inundades l’any 2100

Però hi ha altres zones que tot i les previsions més optimistes patiran grans canvis. Aquest és el cas del parc de Gola o de l’Albufereta, on s’inundarà bona part d’aquests espais naturals. Les platges de Formentor i de Can Cap de Bou recularan fins pràcticament desaparèixer.

D’altar banda, si anam fins a l’any 2100 els canvis seran molt més extrems. S’inundaran bona part dels passejos del Port de Pollença, així com els baixos de moltes cases. Fins i tot, segons els escenaris més extrems, alguns carrers com el carrer de la Gola, part del carrer Joan XXIII, del carrer Formentor es convertiran en petits rius.

L’any 2050 Cala Sant Vicenç encara no es veurà afectat per la crescuda del nivell mar

D’altra banda, Cala Sant Vicenç, degut a la inclinació de les platges els efectes seran menys visibles. Cala Barques podria quedar completament inundada, però de cara a l’any 2020, mentre que Cala Molins només perdria alguns metres.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT