EL MINISTERI DE CULTURA PUBLICA ONLINE DESENES D’IMATGES DE POLLENÇA DELS ANYS 20

2042
Pollensa. Un payés [sentado a la puerta de una casa]. Otto Wunderlich

Les primeres dècades del segle XX, molt abans dels “selfies”, bona part dels viatgers que visitaven aquesta terra, ho feien amb una intenció documental i antropològica. Capturaven el que veien per després mostrar a tots aquells que no és podien permetre viatjar, la gran majoria, la diversitat i bellesa del món. Molts d’aquests viatgers s’especialitzaren en la fotografia i, al llarg de la seva vida, acumularen gran quantitat d’imatges, que finalment els seus familiars donaren a alguna institució. Per aquest motiu, existeixen nombroses fototeques arreu de la xarxa on podem trobar imatges de Pollença. Moltes d’aquestes fototeques són d’institucions públiques i és poden consultar on-line. Ja us parlàrem a aquest article d’unes interessants fotografies que es troben a la Universitat de Wisconsin–Milwaukee, als Estats Units. Però hi ha molts altres arxius on es poden trobar imatges de Pollença, com el Centre Excursionista de Catalunya o l’Arxiu del So i de la Imatge del Consell de Mallorca.

Un altre d’aquests arxius d’imatges és el que conserva l’Institut de Patrimoni Cultural d’Espanya (IPCE), del Ministeri de cultura i esport. Aquest arxiu ha incorporat recentment 7.000 fotografies a les més de 275.000 que ja formen part del catàleg on-line de la institució. Bona part d’aquestes noves incorporacions al catàleg digital, fins a 4.000 positius, formen part de l’arxiu Otto Wunderlich, qui va passar per Pollença ara fa quasi un segle.

A aquesta imatge del que sembla el carrer de Sant Isidre (probablement del 1923). La bombeta que es veu adalt a la dreta deu ser una de les primeres que es posaren a Pollença l’any 1914.  Pollensa. Gasse [Calle]. Otto Wunderlich

Ja us parlàrem d’OttoWunderlich a aquests dos articles sobre dos interessants retrats que realitzà a Bernat “Garrit”, però a aquesta entrada us volem mostrar algunes imatges més que aquest fotògraf va fer de Pollença els anys 1920.

Format a Alemanya, Wunderlich es va traslladar a Espanya el 1914 i va desenvolupar una carrera fotogràfica en la qual, a més d’encàrrecs per a institucions culturals i empreses del sector industrial, destaca la fotografia de caràcter personal, que constitueix el seu llegat més valuós: una col·lecció d’imatges de paisatges, escenes tradicionals i tipus populars que documenten els pobles i paratges de l’Espanya dels dos primers terços del segle XX.

PUBLICITAT
Pollensa. Hofbild [Patio de una casa con una anciana sacando agua del pozo]. Otto Wunderlich

A l’arxiu de la fototeca de l’IPCE hi ha 42 imatges de Pollença realitzades pel fotògraf alemany. Moltes no tenen datació, algunes posen que foren realitzades entre 1923 i 1926, algunes altres concreten més i posen 1923, mentre que alguna altre està datada al 1955. És probable que el fotògraf visitàs Pollença més d’una vegada, però bona part de les imatges que podem trobar a l’arxiu foren fetes probablement aquell 1923.

Pollensa. Gasse mit Karren [Calle con carro]. Otto Wunderlich
Mallorca. Hafen von Pollensa [Puerto de Pollensa]. Otto Wunderlich
Pollensa. Cala S. Vicente m. [con] ágave. Otto Wunderlich
Pollensa. Calvario & Ermita D.a. [Subida al Calvario, con aumento de zoom]. Otto Wunderlich
PUBLICITAT
PUBLICITAT
TOT MARCO digital
PUBLICITAT