Mónverd notícies – Jaume Reus Bennàssar
El gel àrtic s’ha reduït de manera dramàtica des del 2007 de manera irreversible. Un nou estudi suggereix que aquesta pèrdua de gel suposa un canvi que probablement no serà possible revertir durant aquest segle o fins i tot en el llarg termini. Els científics han afirmat que segurament hem superat un dels punts d’inflexió climàtica, dels quals fa anys que avisen.
Els científics han arribat a aquesta conclusió després d’una anàlisi de les dades recopilades durant trenta anys sobre la gruixa del gel àrtic. Investigadors de l’Institut Polar Noruec van observar una gran diferència entre els nivells anteriors i posterior al 2007, any que marcà un rècord de poca gruixa del gel analitzat. Les dades pareixen mostrar el que els científics han definit com un “nou règim”, el qual comporta un gel més nou i de menor gruixa. El principal sospitós és l’augment de les temperatures de l’oceà Àrtic, les augmenten a un ritme quatre cops major que la resta del planeta.
“La nostra anàlisi demostra l’impacte durador del canvi climàtic sobre el gel marí de l’Àrtic”, van escriure a la revista Nature.
Les dades preliminars del centre de dades de gel dels EUA mostren com la tendència segueix: el passat sis de març es va detectar la cinquena menor cobertura de gel a l’Àrtic.
El 2007 va marcar un abans i un després en el tipus de gel, després que es detectés un 38% menys de gel que la mitjana i un 24% menys que en l’anterior rècord, batut el 2005. Fins aquell any el gel era més heterogeni: diferents gruixes i edats, sovint poc uniformes degut a les forces que pressionen els blocs antics. Emperò, els darrers anys aquest gel ha estat més llis i homogeni, el qual indica que és un gel de menor vida. Aquest fet suposa grans preocupacions, principalment la pèrdua d’un hàbitat en perill i un decreixement en l’efecte albedo, cosa que podria augmentar el ritme al qual augmenten les temperatures. Amb menys gel, menys superfície blanca retorna llum directament a l’atmosfera i, en canvi, les aigües fosques absorbeixen aquesta calor directament. El rècord marcat el 2007 fou tornat a batre el 2012.
Aquest estudi confirma les tendències ja recollides per altres estudis, que ja avisaven que la majoria de gel antic que cobria l’Àrtic havia desaparegut.