EL  FUNDADOR  DE  PATAGONIA  DONA  LA  COMPANYIA  A  FINS  CLIMÀTICS

236

Mónverd notícies – Jaume Reus Bennàssar

El fundador de Patagonia, Yvon Chouinard, la seva muller i els seus dos fills han donat la companyia de roba de muntanya a una organització sense ànim de lucre per destinar tots els beneficis de l’empresa a projectes de conservació de la biodiversitat i lluita contra el canvi climàtic. Amb aquest moviment, el fundador abandona la companyia cinquanta anys després de la seva creació, valorada en tres mil milions de dòlars.

“Tot i que estem fent tot el possible per abordar la crisi ambiental, no n’hi ha prou. Necessitava trobar la manera d’invertir més diners en la lluita contra la crisi mantenint intactes els valors de l’empresa. Una opció era vendre Patagonia i donar tots els diners. Però no podíem estar segurs que un nou propietari mantindria els nostres valors o mantindria el nostre equip de persones, a tot el món, emprat”, afirmà el fundador en una carta.

“Un altre camí va ser fer públic l’empresa. Quin desastre hauria estat això. Fins i tot les empreses públiques amb bones intencions estan sotmeses a massa pressió per crear guanys a curt termini a costa de la vitalitat i la responsabilitat a llarg termini”.

PUBLICITAT

“La veritat és que no hi havia bones opcions disponibles. Així doncs, vam crear la nostra”.

La fórmula legal utilitzada per la companyia és diferent a les que s’han emprat fins a l’actualitat. El 98% de l’empresa ha estat traspassat a l’organització Holdfast Collective, una entitat sense ànim de lucre 501(c)(4) exempta de pagar impostos la qual pot fer contribucions polítiques il·limitades. És per aquest motiu que aquesta donació no permet deduccions fiscals i l’expropietari de Patagonia no ha pogut desgravar res.

El 2% restant, que són les accions amb dret de vot, s’han transferit a un fideïcomís, la Patagonia Purpose Trust per, segons va afirmar Chouinard en una entrevista per al diari estatunidenc The New York Times, “consagrar el propòsit i els valors de la companyia”. Aquesta organització seguirà sota el control de la família i els assessors, però no en rebran cap compensació. Per aquesta donació, el multimilionari sí que ha hagut de pagar impostos: 17,5 milions de dòlars.

Aquesta maniobra és la que li ha permès pagar menys doblers en impostos (donar-la als seus fills li hauria costat més de 1.000 milions de dòlars —40% del valor de la companyia— i vendre-la li hauria costat 700 milions de dòlars).

La companyia ha afirmat que donarà tots els beneficis de l’empresa -en torna a cent milions de dòlars cada any. Fins ara, la companyia era una B-Corp, títol que requereix d’estrictes controls ambientals i activitats socials. Fins avui, l’empresa donava un 1% dels beneficis cada any a organitzacions socials i mediambientals. Aquestes donacions seguiran en funcionament.

Patagonia no ha estat l’única companyia donada pel seu fundador. L’any passat, per exemple, Barre Seid, magnat de la indústria manufacturera, va fer un moviment similar. La organització sense ànim de lucre va vendre la seva companyia més tard per més de 1.600 milions de dòlars, per els quals no va haver de pagar beneficis, atès que havia donat la companyia a una 501(c)(4). A diferència de Chouinard, els doblers de la venda de l’empresa estan sent destinats a promocionar el negacionisme climàtic.

PUBLICITAT