EL FONS DE LA BADIA DE POLLENÇA COM A EXEMPLE DE LA REGRESSIÓ DEL FONS MARÍ

315
El borneig de les cadenes de les embarcacions està arrasant la praderia de Cymodocea

A través d’un vídeo, el GOB mostra la delicada situació del fons de la Badia de Pollença i el posa com a exemple de la regressió del fons marí al conjunt de les illes Balears. En aquest sentit, entre altres mesures, apunta la necessitat d’impulsar “urgentment la tramitació del Pla de Gestió del LIC ES5310005, que ja porta 9 anys de retard en la seva aprovació, i que haurà de diagnosticar la situació ecològica de la badia i ordenar els usos nàutics per salvaguardar les comunitats biològiques”, apunten els ecologistes.

Voluntaris del GOB han documentat a través d’un vídeo com “desenes (si no centenars) de morts (punts de fondeig) s’estenen a la badia de Pollença a l’entorn del port esportiu. Les cadenes d’aquests fondejos, per l’efecte del borneig, arrasen contínuament la praderia de Cymodocea nodosa, una planta fanerògama parenta de la posidònia”.

Praderies de Cymodocea

Des del GOB, assenyalen que les praderies de Cymodocea, que solen ocupar llocs arrecerats i de poca profunditat, estan en regressió a les Illes Balears a causa d’empitjorament de la qualitat de les aigües a les badies, o directament per l’impacte del fondeig. A més a més estan amenaçades per les previsions del Pla General de Ports de les Illes Balears (actualment en tramitació) que possibilitarà l’augment d’embarcacions (en nombre i eslora) als espais on viu.

En el cas de la badia de Pollença, recorden que a més a més es tracta d’un espai que forma part de la Xarxa Natura 2000 i que gaudeix de la consideració de Lloc d’Importància Comunitària (LIC ES5310005 Badies de Pollença i Alcúdia), i per tant es troba emparat per la directiva europea d’hàbitats (92/43/CEE).

PUBLICITAT

Retirar, impulsar i paralitzar

Davant aquesta situació, des del GOB demanen a les autoritats competents (Conselleria de Medi Ambient i Territori, i Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico) que:

– retirin sense més demora els punts de fondeig que s’estenen per la badia i estan afectant la praderia de Cymodocea.
– impulsin urgentment la tramitació del Pla de Gestió del LIC ES5310005, que ja porta 9 anys de retard en la seva aprovació, i que haurà de diagnosticar la situació ecològica de la badia i ordenar els usos nàutics per salvaguardar les comunitats biològiques.
– paralitzar cautelarment les previsions del Pla de Ports, que preveu la instal·lació de més de 150 punts de fondeig «ecològics» annexos al port de Pollença, fins que es disposi de les directrius que establirà el Pla de Gestió del LIC.

PUBLICITAT
PUBLICITAT