EL DOCUMENTAL LES CAMPANES NO TOCAREN A MORT ES PRESENTA AL CLUB POLLENÇA

226

El proper divendres 29 d’abril, a les 20’30 hores, al Club Pollença, es presenta el documental Les campanes no tocaren a mort del director Antoni Capellà.

Aquest treball audiovisual recrea la mort del prevere de Llubí, Jeroni Alomar, que fou afusellat al mur del cementeri de Palma i que es va convertir en l’únic capellà assassinat durant la Guerra Civil.

Jeroni Alomar Poquet era un capellà poc convencional que tenia conflictes amb el rector i els nous governants del seu poble, Llubí. Va anar a viure a Palma per gestionar el seu alliberament. Allà va moure cel i terra, per la qual cosa sembla que degué trepitjar algun call.

Dins els cercles de poder corrien rumors, o es feien córrer de manera interessada, que Jeroni es dedicava a treure de l’illa gent que estava en perill. La policia li preparà un parany i hi va caure com un innocent.

PUBLICITAT

Fou condemnat a mort i afusellat pels nacionals durant la Guerra Civil, el mes de juny de 1937.

Vuitanta anys després Les campanes no tocaren a mort intenta resoldre alguns dels dubtes que planen sobre aquesta història com: Va ser un advertiment al clergat? Es dedicava realment a possibilitar la fuita de republicans de l’illa? Quin va ser el paper del batle i de l’església de Llubí durant els fets i l’actitud del bisbe Miralles i de la Nunciatura. El tràmit de l’indult: va arribar tard o no va arribar mai? I, sobretot, qui era aquell home que va merèixer tan gran càstig?

Coproduït per Agustí Torres i IB3 Televisió, aquest exercici de memòria històrica compta amb una banda sonora composta pel mallorquí Joan Valent.

PUBLICITAT