EL CORONAVIRUS AUGMENTA A POLLENÇA FINS ALS 64 CASOS

1143

La coordinadora del Centre de Salut de Pollença, la doctora Alejandra Valero, informa que, ahir dijous 8 de juliol, es varen diagnosticar 9 nous positius de coronavirus i es va donar una alta. Per tant, en aquests moments, hi ha 64 persones amb infecció per SARS-CoV-2 al municipi de Pollença.

Des de principis de febrer, a Pollença, no hi havia més de deu casos actius de covid-19. De fet, des de mitjan de maig fins a finals de juny, no hi havia cap contagi. Però, el relaxament de les restriccions i les festes de Sant Joan a Ciutadella, on anaren molts pollencins, han desbocat la situació sanitària per coronavirus al municipi.

Aquestes xifres corresponen als casos que segueixen al Pac. Això vol dir que, entre d’altres mesures des del Centre de Salut, se’ls crida cada 48 hores per saber la seva l’evolució. Aquests positius poden haver estat detectats amb les proves PCR i tests d’antígens realitzats al mateix centre (en aquests moments, realitzen entre 40 i 50 proves diagnòstiques cada dia) o a clíniques privades.

Recordatori: consulta telefònica

Les persones que presenten símptomes compatibles amb la covid-19, en cap cas, han d’anar al Centre de Salut, sinó que han de telefonar abans al 971532301 o al 971533041. També poden telefonar a Cita Prèvia que, aquests dies, s’ha obert per atendre possibles casos de covid-19.

PUBLICITAT

Aquells que són contactes amb positius per SARS-CoV-2 s’han d’aïllar i esperar que, des de la Central Covid, es posin en contacte amb ells per fer-los la prova diagnòstica pertinent.

Aquesta és la manera de protegir els altres pacients i també els professionals.

Les dades de la Conselleria

Segons les dades que aporta la Conselleria de Salut i que es poden seguir a aquest enllaç, la incidència al municipi durant els darrers 7 dies ha estat de 42 casos d’infecció de SARS-CoV-2, mentre que la incidència a 14 dies, de 54 casos. Per tant, la incidència acumulada a 7 dies és de 252’1 casos per cada 100.000 habitants, mentre que la incidència acumulada a 14 dies és de 324’2 casos per 100.000 habitants.

Segons la mateixa Conselleria, al municipi de Pollença i des que es va declarar la pandèmia, hi ha hagut 719 casos de coronavirus.

Cal tenir en compte que les dades de la Conselleria comptabilitzen tots els positius de persones empadronades a Pollença. És a dir, a més de comptar els casos que són seguits pel PAC Pollença, també hi figuren els casos detectats a altres centres hospitalaris o mitjançant les UVAC (unitat volant d’atenció al coronavirus). A més, aquestes dades reflexen els positius acumulats els darrers 14 dies, sense tenir en compte les altes que hagi pogut donar el centre de salut durant aquest període.

La variant Delta, majoritària a les illes Balears

La Unitat de Genòmica Microbiana del Servei de Microbiologia de l’Hospital Universitari Son Espases ha analitzat 74 casos per detectar les diferents variants presents a les Illes Balears i ha detectat 42 pertanyents a la variant Delta (B.1.617.2), el que representa el 56 per cent dels casos; 24 de la variant Alfa (B.1.1.7), un 32 per cent del total; i 6 casos més de la variant Iota (novaiorquesa, B.1.526), 1 Gamma (brasilera, P1) i 1 Lambda (C.37). Per illes, a Mallorca s’han detectat 38 casos de la variant Delta, 20 de l’Alfa i 6 de la Iota. A Menorca s’han detectat 2 casos de la variant Delta, 2 de l’Alfa i 1 Lambda; i a Eivissa, 2 casos de la variant Delta,  2 de l’Alfa i 1 de la Gamma.

Les Illes Balears es mantenen per tant en percentatges de presència similars als d’altres territoris del seu entorn on la variant Delta és predominant com regions com la Comunitat Valenciana o països com el Regne Unit (on arriba pràcticament al 100 per cent) o Alemanya (on ahir es va comunicar que suposa ja el 59 per cent dels casos). Els resultats han estat comunicats a la Direcció General de Salut Pública i Participació i al Centre Nacional de Microbiologia. A Espanya, d’acord amb el Ministeri, la distribució de la variant Delta continua sent desigual entre comunitats però també ha augmentat el nombre de comunitats en què es detecta en els mostrejos aleatoris.

Des de l’inici de la pandèmia, la Unitat de Genòmica Microbiana del Servei de Microbiologia de Son Espases ha seqüenciat el genoma de més de 2.500 casos de COVID-19 a les Illes Balears. Es tracta d’un dels centres de l’Estat que més mostres del SARS-CoV-2 ha seqüenciat, molt per sobre de les recomanacions del Ministeri de Sanitat i del Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties (ECDC).

PUBLICITAT