EL CONTRABAN I L’ESTRAPERLO DE LA POSTGERRA. POLLENÇA 1939 – 1965 DE RAFEL TRIAS ES PRESENTA AVUI VESPRE

429

El llibre El contraban i l’estraperlo de la postguerra. Pollença 1939-1965 del pollencí Rafel Trias Martorell ja és a l’abast dels lectors aquests dies. Recordar que anit a les 20’30 hores al pati de l’Ajuntament de Pollença està prevista la presentació a càrrec de l’historiador Pere Salas i del mateix autor.

Després d’anys d’investigació, Rafel Trias (Pollença, 1961) recull tota la informació sobre una activitat econòmica envoltada de misteri i silenci: el contraban i l’estraperlo.

L’autor, Rafel Trias Martorell, és ben conegut a Pollença tant per la seva faceta professional com per a la seva tasca com a autor de teatre costumista. La participació en el 9è Curs d’Història de Pollença el 2002, dedicat en exclusiva a la Guerra Civil, suposà l’inici de la investigació sobre les activitats d’estraperlo i contraban de la postguerra a Mallorca, treball que s’ha materialitzat amb la publicació d’aquest llibre.

https://puntinformatiu.cat/wp-content/uploads/2021/07/cobertes_tempo17_Contraban-frontal-1-775x1024.jpg

El treball parla que un cop acabada la Guerra Civil començà una nova etapa de dificultats per a la població. La mancança d’aliments i l’acaparament de productes bàsics obligà al nou govern a prendre mesures per garantir un subministrament equitatiu per a tothom i que suposà la introducció d’un sistema de racionament que en realitat no ajudà a millorar les coses, més aviat tot el contrari, la política econòmica proteccionista que es dugué a terme, basada en l’autarquia i l’intervencionisme, fomentà un ràpid creixement del mercat negre.

PUBLICITAT
TOT MARCO digital

L’estraperlo i el contraban foren dues pràctiques de comerç il·legal que aviat es van estendre per la majoria dels pobles, aprofitant-se del desproveïment existent durant els primers anys de la postguerra. Aquestes activitats es feren molt populars entre la gent, veient en elles una sortida a la difícil situació per què estaven travessant.

Aquest treball intenta desgranar, a partir dels testimonis dels seus protagonistes i alguns documents inèdits que s’han pogut localitzar, com funcionaven i quina era l’estructura d’aquestes organitzacions, com actuaven els seus caps i conèixer els motius que dugueren a molts dels joves a aventurar-se en el mon del comerç clandestí.

El contraban i l’estarperlo de la postguerra de Rafel Trias Martorell, és el número 17 de la col·lecció Tempo que El Gall Editor dedica a l’assaig de temàtica pollencina. Té 320 pàgines i costa 24 euros. Es pot adquirir a les oficines de El Gall Editor a la plaça de Ca les Munnares, 19 de Pollença i a diverses llibreries del municipi.

PUBLICITAT