La presidenta del Consell, Catalina Cladera, i el conseller de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local, Jaume Alzamora, varen anunciar que doblaran la partida pressupostària destinada al pla insular per a impulsar i afavorir l’emancipació de la gent més jove. Aquests ajuts, gestionats pel Servei Insular de Joventut (adscrit al departament que dirigeix Alzamora), han exhaurit en un temps rècord la inversió inicial d’un milió d’euros consignada al pressupost de 2023. De fet, s’han rebut pràcticament el doble de les sol·licituds previstes.
Davant l’elevada demanda que ha rebut la convocatòria, el Consell ha decidit doblar el pressupost previst i passar d’un a dos milions d’euros per a no deixar cap sol·licitant sense ajuda. Durant la presentació d’aquesta ampliació la presidenta de la institució, Catalina Cladera va destacar que “el Consell ha estat a l’alçada d’allò que necessita la ciutadania i hem se seguir estant al costat des joves mentre sigui necessari” va expressar la presidenta Cladera, qui va apuntar que “aquesta ajuda, que formava part de l’escut social del Consell per combatre la inflació, ha vengut per quedar-se, perquè volem seguir ajudant a la joventut de Mallorca en el seu procés d’emancipació i s’ha vist que és una mesura útil i necessària”.
Per la seva banda, el conseller Jaume Alzamora va explicar que el bo d’emancipació és una ajuda a les despeses derivades de l’emancipació i que en cap cas es tracta d’una ajuda de lloguer o d’accés a l’habitatge. En aquest cas, va recordar, “el Consell ja ha cedit els solars que li quedaven en propietat a Can Domenge per a la construcció d’habitatge públic, i més recentment, va transferir a l’IBAVI fons per a construir més habitatges públics en règim de lloguer”. Així les coses, va destacar, “aquestes ajudes són per a despeses derivades de l’emancipació; subministraments o mobles, per exemple”.
En aquest context, Alzamora va explicar en roda de premsa que, segons dades de l’Institut Nacional d’Estadística, només la compra de mobles es va encarir en un any un 112 per cent o que el més de febrer, la factura mitjana de la llum, ha estat 20 euros més cara que la de gener. “Tenint en compte tot això, és normal que tant a Mallorca com al conjunt de les Illes Balears ens situem a la cua en dades d’emancipació en el conjunt de la Unió Europea. Com ja s’ha comentat, aquí tenim una taxa d’emancipació del 16 per cent,: però alerta: al conjunt d’Europa la taxa d’emancipació supera el 30 per cent. Estam parlant d’un percentatge a la baixa del 50 per cent”.
El conseller Alzamora també va detallar que la intenció d’aquestes ajudes és revertir la situació. “No és una iniciativa aïllada. Volem que tingui continuïtat en el temps i estudiarem la formula per a millorar la convocatòria. I això serà possible perquè som conscients que les persones joves constitueixen un col·lectiu especialment vulnerable davant la desocupació i l’exclusió soci-laboral, i no volem que ningú quedi enrere”.
Finalment, Jaume Alzamora va recalcar que aquesta injecció d’un milió d’euros, que se suma al milió inicial, és possible, gràcies a que el Consell disposa dels recursos suficients. “Sense la bona gestió dels recursos públics que hem fet seria impossible. Hem reduït a zero el deute del Consell i per això ara ho podem fer”, va concloure.