EL CANVI D’ACCÉS A LA VALL DE BÓQUER PREOCUPA ALS VEïNATS DE LA ZONA

829
Plànol de l'expedient de desafectació del darrer tram del Camí Vell De Bóquer

Per anar a Cala Bóquer aviat s’hi haurà d’anar per un dels carrers que donen accés a la urbanització de Síller i que parteix de la via de circumval·lació del Port de Pollença, a l’indret del carrer Roger de Llúria. Aquest camí, que volta cap a cal Pesso per acabar enfilant el camí de la vall de Bóquer, serà l’únic accés des del Moll per anar fins a cala Bóquer. Explica el batle de Pollença, Bartomeu Cifre Ochogavia, que l’única passa que resta perquè això es faci efectiu és “donar la llicència d’obres per fer l’adequació del nou accés”. Aquest canvi, que és va iniciar l’any 2012, es va fer per evitar que els excursionistes passin per davant les cases de Bóquer. Curiosament, però, això provocarà que el gran volum de senderistes que va a cala Bóquer, passin molt a prop d’altres cases situades a la zona de Cal Pesso.

Els propietaris de cal Pesso/Bóquer preocupats

Els propietaris de les darreres finques del camí de cal Pesso abans d’entrar a la propietat de Bóquer ja s’han mobilitzat pel que consideren un abús. “Per no fotre’n un, en fotran cent” declara un dels veïnats preocupat pel gran nombre de senderistes que passaran per la seva propietat. Opina que “amb tot el terreny que tenen a la possessió, ens ho posen tot a damunt noltros”. Aquest veïnat assenyala que no neguen el pas pel camí, “Noltros no deim que no hagin de passar per aquí, no som ningú per tancar el camí, el que volem és que no sigui el camí principal”, apunta.

I és que els veïnats de la zona estan preocupats, no només pel 500 o 700 senderistes diaris que poden passar pel camí en temporada alta, sinó pels embossos que poden provocar els vehicles, ja que en tot el camí no hi ha cap zona d’aparcament.

Un altre dels aspectes que preocupa als veïnats, especialment del darrer tram abans d’arribar a la propietat de Bóquer, és la possible expropiació de part de les seves finques per fer el camí més accessible. “El camí que ara passa per ca nostra és de només quatre 80 cm i no és factible que passin tants d’excursionistes, a més, el camí que s’ha habilitat, ja dins la propietat de Bóquer, fa 3,5 metres d’ample” assegura un dels veïnats, que afegeix que l’arquitecte municipal li va assegurar que li expropiarien part de la finca per fer el camí més ample.

PUBLICITAT
Part del nou camí que ja ha habilitat la propietat de Bóquer.

“No es farà cap expropiació”

Aquest extrem ha estat negat pel batle de Pollença, Bartomeu Cifre Ochogavia, que assegura que no es farà cap expropiació, sinó que es recuperarà un tros de camí públic que havia estat envaït per una finca particular, i que es farà així perquè la Llei de Camins així ho permet. Cal recordar que la “Llei de Camins Públics i Rutes Senderistes de Mallorca i Menorca” que va ser aprovada el 2018, permet a les administracions ocupar els camins que ja són públics sense haver de superar complicats tràmits jurídics.

Un nou camí, no tan nou

El que ara serà el nou camí de Bóquer, és realment el camí “vell”. Ja que era el que usaven antigament els pescadors de Pollença per anar a cala Bóquer. Aquest camí, en un principi no va ser inclòs al primer catàleg de camins que es va fer del municipi l’any 2008, sinó que va ser un dels que va quedar “pendent d’investigació”. Però al plenari celebrat el 28 març del 2019, durant la legislatura de Miquel Àngel March, es va aprovar incorporar-lo definitivament al catàleg juntament amb altres 11 camins.

Per què es canviarà el camí?

Sigui com sigui, feia més de mig segle que ningú feia servir el camí vell per anar a cala Bóquer, sinó que ho feien pel camí que surt de l’avinguda Bócchoris del Port de Pollença i passa per la clastra de les cases de possessió de Bóquer, propietat de la família Capllonch.

La primera proposta de nou accés a Bóquer va ser desestimat pel Consell de Mallorca passava pel jaciment arqueològic del Pedret .

Precisament va ser la propietat la que va sol·licitar desviar el camí perquè no passés tan a prop de les cases. Per aquest motiu el batle de Pollença, que en aquell temps era Bartomeu Cifre, va proposar la desafectació (eliminar l’ús públic) del camí que passa per les cases i, a canvi, afectar (donar un ús públic) a un altre camí que passava igualment per dins la propietat, però s’allunyava considerablement de les cases. Així, el novembre del 2013 es va signar un conveni entre l’Ajuntament de Pollença i la propietat de Bóquer Vell, en el qual la propietat es comprometia a sufragar les obres del camí alternatiu i posteriorment cedir-lo a l’Ajuntament. Tanmateix, això no va ser possible, ja que Consell desestimà aprovar l’itinerari alternatiu perquè la major part del camí alternatiu afectava el jaciment arqueològic del Pedret i el seu entorn de protecció.

Delimitació del jaciment arqueològic del Pedret de Bóquer aprovada elmarç del 2019

El nou camí s’allunya 130 metres de les cases de Bóquer

L’acord amb la propietat va quedar en suspens, això no obstant, el novembre del 2019, de nou amb Bartomeu Cifre Ochogavia com a batle de Pollença, es va dur al ple la desafectació del camí de les cases, i l’afectació d’un tram que enllaçava el camí vell amb el camí de la vall de Bóquer, però a 130 metres més enllà de les cases. Aquesta permuta va ser rebre les al·legacions de Junts Avançam i de la Plataforma Pro-Camins, que consideraven que el camí vell tocava arribar just després de la barrera de les cases i que fer-lo arribar 130 metres més lluny suposava l’obertura d’un nou camí inexistent, a més consideraven que no eren equivalents el tram desafectat amb el tram afectat, el que suposava un favoritisme cap a la propietat. Les al·legacions foren desestimades i segons explica Bartomeu Cifre Ochogavia la desafectació del camí de les cases i l’afectació del nou tram ja s’ha duit a terme i només resta que l’Ajuntament doni la llicència d’obres perquè es puguin fer les actuacions per adequar el nou accés a Bóquer.

Mentrestant, els veïns de nou accés a Boquer amenacen de prendre mesures legals en cas que no s’escoltin les seves peticions.

PUBLICITAT