El canvi climàtic podria costar-nos $38 bilions a l’any el 2050

80

Jaume Reus – Mónverd

Els danys que el canvi climàtic causarà a l’agricultura, infraestructures, productivitat i sobre la salut tindran un cost anual estimat de 38 bilions de dòlars el 2050, així ho ha conclòs una investigació que compta amb el suport del govern alemany. Aquesta xifra, a més, augmentarà si no es compleixen els objectius de reducció d’emissions.

L’estudi, publicat per l’Institut de Postdam per a la Recerca de l’Impacte Climàtic (PIK, en les seves sigles en alemany), intenta posar llum en un àmbit d’investigació en què els economistes no acaben de posar-se d’acord. Segons les seves conclusions, el canvi climàtic reduiria el PIB mundial en un 17% a mitjans de segle.

“La població mundial és més pobre del que seria sense el canvi climàtic”, va dir la investigadora de dades climàtiques de Potsdam, Leonie Wenz, coautora de l’estudi. “Ens costa molt menys protegir el clima que no fer-ho”.

PUBLICITAT

Mentre que investigacions anteriors varen determinar que alguns països es veurien beneficiats econòmicament pel canvi climàtic, la investigació del PIK ha conclòs que gairebé la totalitat de països patirien una reducció del PIB, la qual seria encara més pronunciada en els països en vies de desenvolupament.

Altres investigacions han determinat que es requereixen sis bilions de dòlars en inversions a tot el món per limitar l’escalfament global per davall dels 2 ºC fins al 2050, xifra molt inferior al cost de no prendre mesures.

A més, aquesta xifra podria ser una subestimació, atès que no té en compte l’impacte dels esdeveniments climàtics extrems com inundacions, incendis forestals i la pujada del nivell del mar en les seves prediccions. A més, l’estudi només té en compte les emissions fins al present, mentre que les emissions mundials continuen augmentant a un ritme sense precedents.

Si no es prenen mesures per reduir les emissions, s’espera que les temperatures mundials augmentin en torn a 4 ºC. Aquest fet podria provocar una reducció del 60% en els ingressos l’any 2100. Limitar l’escalfament a 2 ºC reduiria aquesta xifra a un ja important 20%.

PUBLICITAT