DOBLE PRESENTACIÓ DE LLIBRES SOBRE LA GERMANIA A MALLORCA

96

El proper 29 d’octubre, a les 19 hores, a can Llobera, hi haurà una doble presentació de llibres relacionats amb la Germania a Mallorca. Amb el títol de “La Germania Mallorquina, entre la realitat i la ficció” es presentaran els llibres La Germania mallorquina. Un estat de la qüestió de Maria Margalida Perelló i Pac qui deu d’Antoni Rodríguez.

A més de presentar els dos llibres, els autors compartiran un debat. L’acte serà conduït per Antoni Marquet.

La realitat

La Germania mallorquina. Un estat de la qüestió de Maria Margalida Perelló és un treball que persegueix un doble objectiu: d’una banda, fer un estat de la qüestió complet i actualitzat sobre la Germania mallorquina i, d’una altra, elaborar un relat breu sobre aquest aixecament però tenint-ne en compte tots els aspectes, des dels precedents fins a les conseqüències.

Per això, Maria Margalida Perelló revisa exhaustivament totes les publicacions que s’han fet sobre aquesta revolta des del segle XVI fins a l’actualitat a través de diferents àmbits; des de la narrativa històrica, a partir de les cròniques dels segles XVI i XVII, passant per la prosa, la poesia, la música i el teatre dels segles posteriors, i també analitza i explica tots els aspectes que causaren l’alçament agermanat de la Gimnèsia major, les etapes d’aquesta revolta, les principals batalles i quines foren les conseqüències de tot plegat per a la població de l’illa.

PUBLICITAT

Es tracta, en definitiva, d’acostar una mica més als lectors aquest episodi tan rellevant, i alhora desconegut, de la nostra història i, a la vegada, acabar de desmitificar la idea d’una Mallorca entesa durant segles com l’illa de la calma.

La Germania mallorquina. Un estat de la qüestió de Maria Margalida Perelló és el n´úmero 136 de la col·lecció Llibres de la Nostra Terra de Lleonart Muntaner Editor. Té 96 pàgines i es ven a 12 euros.

La ficció

Pac qui deu d’Antoni Rodríguez és una novel·la ambientada el 1520. El Regne de Mallorca està en fallida econòmica a causa de la mala administració. La fam s’ha estès arreu i és l’origen del neguit entre la gent més humil, que no veu futur, i fa créixer el malestar envers l’oligarquia i el representant del rei a l’illa.

En aquesta situació, en Pere Negre, pagès de Muro, poc pot pensar quin futur l’espera quan un matí de setembre surt de casa cap a Inca per acudir a una reunió secreta a can Pau Casesnoves, amb antics companys d’armes en la defensa de Bugia. Tot i que els dos amics prenen la decisió de no sumar-se a la revolta imminent, pocs mesos després es veuran arrossegats pels esdeveniments i prendran part a favor de la Germania contra l’oligarquia mascarada, en una lluita que vessarà un riu de sang sobre Mallorca.

Pac qui deu d’Antoni Rodríguez és el número 59 de la col·lecció Aliorna de Lleonart Muntaner Editor. Té 280 pàgines i està a la venda per 23 euros.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT