DILLUNS COMENCEN LES CLASSES DE MANERA PRESENCIAL

296
El conseller March i la consellera Gómez.

Tal i com estava previst a l’inici del curs 2021/22, després de les vacances de Nadal, les classes es reprenen aquest dilluns 10 de gener de manera presencial. Així ho anunciaren ahir mateix la consellera de Salut i Consum, Patricia Gómez, i el conseller d’Educació i Formació Professional, Martí X. March, després de participar a la reunió del Consell Interterritorial de Salut.

Revisió de protocols

El conseller March va explicar que les característiques de les noves variants fan necessari revisar i adaptar els protocols que s’apliquen en els centres educatius per poder continuar amb el bon funcionament que han demostrat fins ara durant la pandèmia.

El conseller va recordar que les escoles tenen un índex molt baix de transmissió, és a dir, quan es fan estudis de contactes de positius en els grups escolars, més del 90 per cent són negatius. «Sempre hem posat per damunt de tot l’alumnat i sabem per l’experiència viscuda amb aquesta pandèmia que la presencialitat no és una opció sinó una necessitat i per això adoptam totes les mesures necessàries per fer-la possible».

Per altra banda, el conseller va voler remarcar que les Balears han estat l’única comunitat espanyola que ha apostat per la distribució de filtres HEPA i de mesuradors de CO2 a tots els centres educatius de les Illes, tant públics com concertats, i amb la posada en marxa d’un servei de substitucions exprés de docents per COVID.

PUBLICITAT

Novetats per garantir la tornada segura a les escoles

La tornada a l’escola es manté, tal com estava prevista, el 10 de gener, i amb presencialitat completa en tots els nivells educatius. A més, el dispositiu de substitucions exprés per COVID a infantil i primària es reforçarà amb 30 docents, amb la qual cosa ja seran 60 els docents que l’integren.

Per garantir la presencialitat completa, a més de mantenir les mesures de prevenció vigents durant aquest curs, s’han adoptat mesures noves que es detallen a continuació:

  • A partir de 3r d’ESO en els nivells d’alerta sanitària 3 i 4 s’incrementarà la distància a les aules, quan sigui possible, a 1,5 metres, i es descarta en tot cas la semipresencialitat.
  • S’ha actualitzat la relació de símptomes compatibles amb la covid-19 en funció de les noves variants: fatiga, irritació de gargamella, mal de cap, molèsties musculars, secreció nasal, esternuts, lumbàlgia, suors nocturnes, nàusees, pèrdua de cabell, conjuntivitis, tos, febre i lleugera pèrdua de l’olfacte i del gust.
  • Es demana a les famílies que es comprometin a no dur els infants a escola amb els símptomes compatibles amb la covid-19.
  • Es recomana la presa de temperatura a l’entrada de qualsevol persona en els centres educatius, sense que pugui superar els 37,5 °C, i no convocar reunions presencials sempre que sigui possible.
  • Es prohibeix la realització d’activitats extraescolars amb pernoctació durant el segon trimestre, excepte les incloses en el programa Erasmus+.
  • Es recomana la mascareta FFP2 o KN95 per al professorat tutor d’infantil, educació especial, especialistes i ATE.

A més de tot això, es mantenen les mesures que ja es varen preveure a l’inici de curs, com ara que en totes les aules i espais de reunió s’ha de comptar amb mesuradors de CO2. S’estableix que es pot arribar com a màxim a les 880 ppm quan no es facin servir filtres HEPA o 1.000 ppm mentre s’utilitzin filtres HEPA correctament dimensionats.

Vacunació

La consellera Gómez va reiterar la feina excel·lent que han fet els centres educatius durant la pandèmia i anuncià l’obertura del sistema BITCita per demanar hora per vacunar els infants d’entre 5 i 8 anys, completant així la franja d’edat de 5 a 12 anys.

També poden demanar cita per rebre la dosi de reforç els majors de 18 anys vacunats amb doble pauta d’AstraZeneca, entre els quals hi ha un nombre important de docents.

La consellera Gómez va recordar a les famílies el benefici individual i col·lectiu que implica posar-se la vacuna i va animar la comunitat educativa a aprofitar aquest recurs gratuït i universal que ofereix la sanitat pública i que ha demostrat ser segur, eficaç i eficient.

PUBLICITAT