DIES PER VISITAR EL LLIT DE LA MARE DE DÉU A POLLENÇA I AL MOLL

254

Un any més per l’agost, les esglésies de Pollença i del Moll munten el Llit de la Mare de Déu, una tradició antiga en què es reprodueix l’escenografia de la Dormició de la Mare de Déu.

Aquesta setmana i en vistes a l’Assumpció de la Mare de Déu (15 d’agost), la intenció de les Parròquies de Pollença és muntar el Llit de la Mare de Déu, a fi que es puguin visitar fins al 22 d’agost.

Els horaris de visita són:

  • Pollença: dilluns, dimarts, dijous, divendres i dissabte, de 11 a 13 hores i de 16 a 18 hores. Diumenge de 10 a 12 hores. Dimecres de 16 a 20:30 hores.
  • Al Moll; dimarts, dijous i dissabte de 17:30 a 19 hores. Diumenge de 10 a 11:30 hores

Aquesta és una tradició ancestral que es conserva arreu de Mallorca, on bona part de les esglésies munten monuments en honor a la Mare de Déu durant el mes d’agost, coincidint amb la celebració de l’Assumpció de la Mare de Déu.

PUBLICITAT

Els llits de la Mare de Deú mostren la Dormició, un escenografia que recorda els darrers dies de la vida de Maria i que sovint es tracta de peces dignes de protegir, conservar i difondre uns muntatges que, a més de les imatges de la Mare de Déu jacent, incorporen peces efímeres que embelleixen el conjunt.

Tot i que la creença popular és molt antiga, el Vaticà no la decretà dogma fins al 1950. Obtingué així un reconeixement oficial i passà a formar part del catecisme. Des de l’any 2010, el Consell de Mallorca, a través del Departament de Patrimoni, i el Bisbat de Mallorca impulsen una iniciativa intenció de la qual és donar a conèixer aquesta tradició en honor a la Mare de Déu d’agost.

A la web dels Llits de la Mare de Déu, hi ha informació relacionada amb aquest costum. En aquest sentit, enguany, difonen, per primera vegada, la traducció al català del text íntegre del dogma de l’Assumpció: el document Munificentissimus Deus, del papa Pius XII, del 1950. L’edició, a cura de l’historiador de l’art i coordinador del pla de difusió sobre l’Assumpció de la Mare de Déu, Gabriel Carrió i Vives, ha comptat amb l’assessorament del P. Gabriel Seguí i Trobat, president de l’Institut Superior de Litúrgia de Barcelona, i amb la correcció del Servei de Normalització Lingüística del Consell de Mallorca. L’objectiu és que més enllà del sentit religiós, les persones interessades en el patrimoni coneguin l’origen de la festa que se celebra entorn del 15 d’agost. 

PUBLICITAT