DEU FOTOGRAFIES DE L’ANY DE LA NEVADA A FORMENTOR

1139
Foto cedida per Antoni Expósito.

L’any de la nevada, el mes de febrer de 1956, la neu va arribar arran de mar. Així ho testifiquen aquestes deu instantànies captades a Formentor per l’enyorat Antoni Expósito. Ell treballava a l’Hotel Formentor i, si bé les carreteres aïllaren el poble, la neu els va aplegar allà dalt o bé hi anaren en barca. Qui sap. En qualsevol cas, allò que és ben segur és que l’Hotel estava obert, en una imatge surten vestits de frac, indumentària requerida per a un hotel categoria.

Entre el 3 i el 20 de febrer de 1956, Mallorca va viure la nevada més important de la història. El fred intens s’instal·la damunt les illes Balears com arreu del continent Europeu i, a tots i cada un dels pobles de Mallorca, es varen succeir tres fortes nevades consecutives.

Pollença va ser un dels pobles on la nevada va ser més intensa. El municipi va quedar del aïllat per carretera amb la qual cosa molts de serveis quedaren paralitzats. De fet, els gruixos de neu superaren els 60 centímetres.

Tanmateix, el record és selectiu i, amb el pas dels anys, queda el fet exòtic d’un fenòmen meteorològic (la neu), que, sense esser desconegut, resulta estrany, festiu. No és gens rar, per tant, que, en un moment en què les càmeres de fer fotos es començaven a introduir dins l’àmbit domèstic, qui en tenia volgués deixar constància d’aquella nevada excepcional dins l’excepció.

PUBLICITAT
Un braç de mar separa els tres joves, entre ells Antoni Expóisto, de l’Illot de Formentor cobert de neu. Fotografia cedida per Antoni Expósito.
Un grup de joves treballadors de l’Hotel Formentor, entre els quals Antoni Expósito, vora un ninot de neu. Fotografia cedida per Antoni Expósito.
L’escalonada dels jardins de l’Hotel Formentor va desaparèixer davall la neu. Foto cedida per Antoni Expósito.
Els joves davall un parasol amb un bon tou de neu. Fotografia cedida per Antoni Expósito.
Preparats per treballar amb l’elegant vestit de cambrer i envoltats de neu. Fotografia cedida per Antoni Expósito.
Antoni Expósito en una de les terrasses exteriors de l’Hotel Formentor. Fotografia cedida per Antoni Expósito.
Les finestres, algunes obertes, altres tancades, són un indici que l’Hotel funcionava i fan de decorat d’aquesta foto d’Antoni amb un company. Fotografia cedida per Antoni Expósito.
La neu, si més no els primers dies, covidava al joc. Fotografia cedida per Antoni Expósito.
Antoni Expósito amb un grup de companys davant la façana de l’Hotel Formentor, on es veuen finestres obertes, cortines mig posades… detalls que posen de manifest que l’Hotel funcionava. Fotografia cedida per Antoni Expósito.

PUBLICITAT