DETECTEN FILTRACIONS D’AIGUA DE LA MAR A LA XARXA DE CLAVEGUERAM DEL PORT DE POLLENÇA

473
Tècnics i gerent d'ABAQUA realitzaren ahir les proves. Foto Facebook Junts Avançam

L’Agència Balear de l’Aigua (ABAQUA) ha detectat filtracions de l’aigua de la mar a la xarxa de clavegueram, fet que podria ser responsable de part dels abocaments d’aigües brutes que s’han anat denunciant els darrers mesos. Junts Avançam ha denunciat que cap membre de l’equip de govern de l’Ajuntament de Pollença va assistir a les proves que es realitzaren, tot i haver estat convidats per ABAQUA.

Ahir al Port de Pollença, tècnics de l’empresa pública depenent de la Conselleria de Medi ambient ABAQUA, realitzaren un sèrie de proves a la xarxa de sanejament i a l’estació de bombeig de davant l’hotel EOLO, infraestructures de la seva competència, per detectar possibles filtracions. Segons va declarar Guillem Rosselló, gerent d’ABAQUA, a un mitjà autonòmic, la xarxa de sanejament és estanca i per tant aquestes infraestructures no són responsables dels abocaments d’aigües brutes a la mar. D’altra banda durant les proves si que es va detectar que a la xarxa de clavegueram, que és competència de l’ajuntament de Pollença, hi ha una filtració d’aigua de la mar. Aquest fet, ja se sospitava pel fet que les analítiques que es realitzen periòdicament a les aigües brutes que arriben a la depuradora ja havien detectat quantitats elevades d’aigua salada. Rosselló va instar a l’Ajuntament a revisar la seva xarxa de clavegueram, ja que “de la mateixa manera que entra aigua de la mar, poden sortir aigües brutes cap a l’exterior, en funció de la pressió que hi hagi”.

Imatge de les filtracions d’aigua salada compartides al Facebook de Junts Avançam

D’altra banda, el gerent d’ABAQUA, va assenyalar que l’emissari que hi ha a prop del Club Nàutic està completament tancat, per la qual cosa és impossible que hi surtin aigües brutes. Cal recordar que la sortida d’aquest emissari va ser recentment segellada, però prèviament això l’Associació per a la defensa del Port de Pollença (ASDEPP) havia denunciat abocaments i presència d’aigües fecals enfront d’aquest emissari.

Un altre dels punts on les analítiques que realitza l’ASDEPP ha detectat en repetides ocasions la presencia elevada de bacteris fecals, és a la desembocadura del torrent de Sant Jordi. Precisament a aquest torrent s’hi aboquen l’aigua tractada per la depuradora. Referent a això, Rosselló va afirmar que és impossible que hi hagi abocaments d’aigües brutes al mar degut a la depuradora, ja que, segons va explicar “l’aigua de la depuradora fa un recorregut de quatre quilòmetres abns d’arribar al mar, fet que fa que es perdi tota la matèria orgànica”.

PUBLICITAT
Els tècnics d’ABAQUA revisaren la xarxa de sanejament

Junts avançam denúncia que cap regidor de l’equip de govern de l’ajuntament va assistir a les proves d’ABAQUA

A un comunicat, el grup l’oposició Junts Avançam, ha criticat que ni Andrés Nevado, ni cap altre regidor de l’equip de govern de l’Ajuntament de Pollença va assistir a les proves que realitzà ABAQUA a l’estació de bombeig.

Una setmana després de la primera reunió de treball entre les diferents Conselleries del Govern de les Illes Balears, l’Ajuntament de Pollença i entitats del municipi amb l’objectiu d’analitzar les filtracions a la badia de Pollença, l’empresa pública ABAQUA va convocar al batle per tal de convidar al consistori i a les diferents entitats a la primera prova in situ realitzada a l’estació de bombeig de l’Eolo per determinar l’estanquitat de la mateixa i per analitzar d’on provenen les filtracions de les aigües brutes.
Malauradament, ni el primer tinent de batle i delegat del Moll, Andrés Nevado, que disposa de dedicació exclusiva, ni la regidora de Medi Ambient, Maria Buades, que també té de dedicació exclusiva, ni cap dels 10 membres que forma l’equip de govern de dretes del consistori Pollencí ha mostrat el mínim interès i ni tan sols han assistit a la convocatòria que va rebre el mateix batle directament del gerent d’ABAQUA.

Des de Junts Avançam fa un any presentàrem una moció que va ser aprovada i que instava a l’equip de govern a la redacció d’un pla per a la millora del sanejament i per avançar en la solució de la problemàtica de filtracions que pateix la badia de Pollença. Avui també hem assistit a la trobada d’ABAQUA amb l’objectiu de participar activament en aquest tema cabdal de salut pública.

Malauradament, els mateixos dirigents polítics que ens governen a l’Ajuntament de Pollença i que avui han plantat al govern són els mateixos que fa un any que tenen al calaix la moció que es va aprovar i els insta a fer passes endavant en un pla de millora de la xarxa d’aigües residuals i pluvials del Moll.

Les proves realitzades aquest dimecres a l’estació de bombeig posen en evidència que la xarxa de clavegueram i d’aigües brutes que són competència municipal i és responsabilitat de l’Ajuntament de Pollença posar-hi solució, té efectivament filtracions a les aigües de la badia.

Des de Junts Avançam exigim a l’equip de govern i especialment al delegat del Moll, Andrés Nevado, determinació, implicació, interès i compromís per liderar la solució en aquest tema i que no defugi de la seva responsabilitat política.”

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT