DESCOBREIXEN UN DERELICTE D’ÈPOCA ROMANA EN AIGÜES POLLENCINES

592
Durant l'elaboració de la Carta Arqueològica Subaquàtica de Mallorcat ambé es revisa l'estat de conservació dels jaciments ja coneguts, com el del vaixell grec de Cala Sant Vicenç, excavat l'eny 2004. Imatge d'arxiu.

Avui s’han presentat els resultats la primera campanya de la Fase I del Projecte d’elaboració la Carta Arqueològica Subaquàtica de Mallorca, coordinada pel departament de Patrimoni del Consell Insular. En aquesta primera campanya, duita a terme durant el 2018, s’ha revisat el fons marí de la zona compresa entre Cala Castell i el Port de Pollença. Entre el 2019 i el 2020 s’acabarà de revisar tota la costa nord de Mallorca fins al Cap des Freu, donant així per finalitzada la Fase I del projecte. Durant els anys següents s’acabarà d’inspeccionar la resta de la costa insular durant altres tres fases.

Aquesta és la primera vegada que es fa una prospecció exhaustiva del fons marí de la zona de Pollença, tot i que abans s’havien realitzat treballs arqueològics puntuals, com el que es va fe del derelicte grec localitzat a Cala Sant Vicenç l’any 2004.

La inspecció ha estat principalment ocular i l’han duita a terme 4 arqueòlegs subaquàtics amb el suport logístic d’agents del GEAS (Grup d’Activitats Subaquàtiques de la Guàrdia Civil).

S’han localitzat 20 nous jaciments arqueològics i dos derelictes, un d’època romana i un altre d’època moderna.

Durant la prospecció s’han localitzat 20 nous jaciments arqueològics i dos derelictes, un d’època romana i un altre d’època moderna. El primer d’ells ha estat datat de l’època de l’Alt imperi i era un vaixell de càrrega que transportava teules.

PUBLICITAT

La localització exacta dels derelictes no s’ha fet pública per l’alt risc d’espoli. De fet, el cap dels GEAS, ha anunciat durant la presentació d’avui que ja s’ha detingut un submarinista que tractava d’espoliar les restes d’un d’aquests jaciments.

L’elaboració de la carta arqueològica completa del fons de Mallorca permetrà no només tenir localitzades totes les restes arqueològiques, sinó protegir i difondre el patrimoni cultural subaquàtic de Mallorca.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT