DEPENEM DE LES ABELLES… I S’ESTAN MORINT

590

L’augment del nivell del mar les pròximes dècades provocarà una vertadera catàstrofe, obligant al fet que milers de persones es desplacin cap a l’interior. Però encara hi ha una cosa molt més preocupant, la desaparició de les abelles.

És igual que ens facin por o fàstic, sense aquests insectes cap de nosaltres seríem aquí. Es calcula que un 75 per cent dels cultius del món depenen de la pol·linització de les abelles. Es calcula que el valor econòmic de la pol·linització de les abelles per a l’economia espanyola és de més de 2,4 milions d’euros. Sigui com sigui, si desapareixen les abelles, l’ésser humà hi anirà darrere, i el més preocupant és que està passant.

S’estan morint

Són molts els estudis que acrediten la desaparició progressiva de les abelles els darrers vint anys. Segons un estudi de la Universitat de Maryland, entre l’1 d’octubre del 2018 i l’1 d’abril de 2019 es va reduir la població de les abelles dels Estats Units un 37,7 per cent. El 2019 els apicultors del Brasil denunciaren la mort de 500 milions d’abelles en només 3 mesos i a Europa es calcula que actualment un 37 per cent de les poblacions d’abelles s’està reduint. Però no importa anar tan lluny, fa alguns dies un lector informava a Punt Informatiu Pollença d’una gran estesa d’abelles mortes al terra dels jardins Joan March.

Foto: Xesca Serra.

Quins són els motius?

Els factors són diversos, i la majoria d’ells son causat s per la mà de l’home. Greenpeace els enumera:

PUBLICITAT
  • La pèrdua i deteriorament d’hàbitats.
  • Les pràctiques de l’agricultura industrialitzada, com els monocultius (menor disponibilitat i diversitat d’aliment per a aquests insectes) i l’ús de plaguicides.
  • Paràsits i malalties.
  • Espècies vegetals i animals invasores.
  • Els impactes del canvi climàtic.

La solució

Afortunadament, hi ha remei, però no és fàcil. Greenpeace explica que el primer pas seria prohibir els productes tòxics per a les abelles i fer una regulació dels plaguicides molt més estricta. D’altra banda s’haurien de posar en funcionament plans integrals d’acció per a salvar les abelles. Però, segons Greenpeace, la solució definitiva seria l’adopció de l’agricultura ecològica coma única via per a produir aliments.

Dia Internacional de les Abelles

Tanta és la importància de les abelles que les Nacions Unides declararen el 20 de març per conscienciar sobre la necessitat de protegir aquests pol·linitzadors. I el millor que podem fer un dia com avui és consumir exclusivament productes ecològics o del nostre hort, si és que l’hem cuidat sense agroquímics perjudicials per a aquest animaló.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT