DEMÀ A CAN LLOBERA, PRESENTACIÓ DEL LLIBRE: FLORA MEDICINAL DE LES ILLES BALEARS

146

Aquest divendres, 3 de juny, a les 20 hores, a can Llobera (plaça Vella, 7 – Pollença), es presentarà el llibre Flora medicional de les illes Balears de Carles Amengual i Vicenç. La presentació anirà a càrrec de l’autor i de Rosa Riera.

Publicat per Edicions UIB, Flora Medicinal de les Illes Balears del doctor Carles Amengual és un recull d’informació sobre 662 plantes medicinals presents a les illes Balears i recollides per la literatura científica.

De cada planta, s’analitzen la sinonímia i les denominacions populars, la descripció botànica, l’hàbitat, la composició química, les parts utilitzades, l’acció farmacològica, el seu ús terapèutic i la comparació a les farmacopees ayurvèdica, tibetana, xinesa, filipina, marroquina , mexicana i homeopàtica.

Al volum s’analitzen els estudis sobre flora medicinal del temps dels clàssics grecs i llatins -Hipòcrates, Teofrast, Galeno, Dioscóridas, Plinio-, àrabs -Ibn Sina-, i de la flora medicinal balear d’estudis medievals i moderns, fins al segle XXI -des de Ramon Llull fins a Brotat et Terrers, Cursach i Arguimbau, Barceló i Combis, Bianor, Palau i Ferrer, Bonafè i Barceló.

PUBLICITAT

A més a més, Flora Medicinal de les Illes Balears recull la presència d’aquestes espècies a la literatura i cultura popular, per exemple a les Rondalles mallorquines i a diversos relats de Ramon Llull. El lèxic popular suma 3.626 noms i 3.027 gloses i refranys en català sobre les 662 plantes medicinals estudiades.

Tot plegat està il·lustrat amb fotografies de l’Herbari Virtual de la Mediterrània Occidental de la UIB, i la col·lecció d’aquarel·les de les artistes Irene Mulet i Judit Morales. L’autor del pròleg és el doctor Lleonard Llorens, professor jubilat del Departament de Biologia i investigador col·laborador del grup de recerca a Ecologia Interdisciplinar de la Universitat de les Illes Balears.

Carles Amengual

Carles Amengual i Vicens (Selva, 1956) és llicenciat en Medicina (UB), Ciències Biològiques (UIB), Humanitats (UOC), Estudis d’Àsia Oriental (UOC) i Ciències Religioses (ISCREB – Facultat de Teologia de Catalunya).

L’any 2017 es doctorà a la UIB amb la tesi doctoral ‘Flora medicinal de les illes Balears’, orígen d’aquest llibre que es presenta a Can Llobera. Fruit d’aquesta recerca, l’autor ha constatat que el 33 per cent de les plantes de les Illes Balears estan referenciades com a medicinals, i que el 82 per cent de les famílies de plantes baleàriques tenen components medicinals. Quant a les plantes endèmiques de les Illes Balears, el 29,8 per cent són endemismes medicinals.

PUBLICITAT