DELS SENYORETS MANACORINS ALS BLAIETS DEL BAIX CAMP

425

Aquest dilluns va començar el mes de febrer i, com de costum, ben aviat va ser sant Blai, protector de la gargamella. De fet, es considera que febrer comença amb la festa de sant Blai, una festa que no és festa, però que, com tantes altres dates senyadades del calendari popular, té uns plats característics de tal jorn.

Seguint la recomanació de l’escriptora Conxa Forteza Bruno, que el passat 2 de febrer, animava els lectors a entretenir-se cuinant. Així que, “si l’horabaixa se vos fa llarg i vos avorriu, podeu passar l’estona provant de fer els Blaiets”, deia Forteza Bruno, o Senyorets, afegesc jo.

El mateix Tomeu Arbona acompanya la recepta que tot just reproduïm, explicant que “l’advocació de Sant Blai com a protector dles mals de coll deriva de l’hagiografai d’aquest sant, metge i bisbe, que va morir decapitat. El culte als sant a través de l’elaboració d’aliments que instrumentalitzen aquesta protecció de la gargamella és comuna i freqüent en les contrades dels Països Catalans: a Bocairent fan els panellets de sant Blai, a Menorca crespellines, a Torrent -al Baix Empordà- fan els gaiatos de sant Blai, les coquetes d’Amposta…

En aquests punts suspensius, hi ha entre altres els Blaiets que Conxa Forteza Bruno definexi com “les galetes del Baix Camp que curen el mal de gargamella”.

PUBLICITAT

Forteza Bruno explica que “això de curar el mal de coll ve, segons la llegenda, que el sant obligà a un llop a escopir el porc que havia engolit”. No ho anirem a cercar, senzillament ens posarem mans a l’obra.

Senyorets o Blaiets

Al capítol corresponent al mes de febrer a La cuina del tradicionari, s’apunta que “a Manacor són típics d’aqueta data els senyorets, també anomenats blaiets en al·lusió al sant”. Allà mateix, comenten que els Senyorets són “semblants als crespells, fets de pasta amb motlos de diferents formes i figures”. En aquest sentit, recorden els apunts del Pare Rafel Ginard que diuen: “A cada casa en tenen d’aquest motlos i, abans del Sant, els llaners en fan plaça. Tothom fa senyorets o blaiets, com tothom, per a Pasqua, fa panades i robiols. És la bulla dels petits, dels grans. Tot el dissabte de Sant Blai, passen pels carrers de manacor llaunes amb senyorets que van al forn o ja en venen.” Un poc més endavant, el mateix Pare Ginard explica que “els senyorets es fan de farina, de flor de farina, sucre, saïm o mantega, oli, ous, suc de taronja, llet, ametlla molta i un polsim de canyella. Trets del forn i encara rostidets amb aquell color ros que prenen són una vera llepolia. Es fonen, cruixint amablement, dins la boca. Els senyorets tenen moltes formes: conills, galls, senyors, corets, puntes, estrelles, rates, paneres, avions, moixets, lliris i tota varietat de flros, carretets, nins. Cavalls, esglésies i tot allò que pugueu imaginar. Si duen dol, no fan senyorets, però els veïnats els regalen, perquè seria massa sobrat un Sant Blai sense la llepolia dels senyorets o blaiets”.

Aquest 2020 endolat, encara que hagi passat sant Blai, no esperarem els Senyorets dels veïnats per no saltar-nos les mesures de seguretat degudes a la pandèmia de la covid-19, sinó que farem Senyorets.

La recepta dels Senyorets manacorins

Al mateix llibre de La cuina del Tradicionari, el forner Tomeu Arbona apunta una recepta de Senyorets de Manacor que duu: 250 grams d’oli d’oliva, 3 vermells d’ou, 50 grams de saïm (opcional), 250 grams de sucre, 1 escudelleta de moscatell o anís, 1 escudelleta de suc de taronja, canyella en pols, la farina fluixa que es begui (aproximadament un quilo) i la pell d’una llimona ratllada.

Amb els ingredients preparats, començam a fer els senyorets. Per això, dins un ribell, mesclam tots els ingredients excepte la farina. Amb l’ajuda d’unes varetes, batem fins aconseguir una crema i, poc a poc, anam incorporant la farina fins aconseguir una pasta ben ferma. Deixam reposar mitja hora.

Amb l’ajuda d’un aprimador, estiram la pasta i amb els motlles els donam forma. Col·locam les peces damunt les llaunes i les coem al forn, que prèviament haurem encalentit a 175 graus, durant 20 o 25 minuts.

Deixam refredar i ja es poden menjar.

Blaiet del Baix Camp. Foto: Facebook de Conxa Forteza Bruno.

La recepta dels Blaiets del Baix Camp

Després d’engrescar-vos a suplir amb la imaginació la manca d’un motle per fer Blaiets, apunta la recepta.

Per fer Blaiets segons la recepta de Conxa Forteza Bruno, necessitam: 125 grams de mantega, 125 grams de sucre, 2 ous sencers, la ratalladura d’una pell de llimona, una culleradeta de llevat químic, 300-350 grams de farina i un vermell d’ou per pintar-los.

Per fer els Blaiets, “necessitarem un tallador ovalat i arrissat de les voreres i un marcador amb la imatge de sant Blai”, senyala Forteza Bruno.

Amb els ingredients i els útils preprarats, començam: “Batre la mantega i el sucre fins que quedi una pasta homogènia. Afegiu-hi els ous i mesclau-ho. Seguidament, afegiu-hi el llevat, les ratlladures de llimona i la farina. Anau barrejant-ho fins que quedi una pasta llisa i que no s’aferri.

Deixau reposar aquesta pasta durant una hora a la gelera. Un pic reposada, estirau la pasta amb el corró, marcau-la amb la imatge de sant Blai i tallau-la.

Pintau els trossos de pasta amb el vermell d’ou i enfornau les galetes, prèviament el forn encalentit a 160 °, fins que quedin dauradetes. Deixau-les refredar i ja teniu els blaiets a punt per menjar”, detalla Conxa Forteza Bruno.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT