DE SANT VICENÇ A PARÍS AMB SANTIAGO SIERRA

231

De totes les Nit Niu que se celebraren a Sant Vicenç, n’hi ha una que es recorda en especial. I és que, el tragí amb la pancarta d'”Inlander Raus” (illencs fora), fa gravar el nom de l’artista Santiago Sierra a l’imaginari col·lectiu de Pollença.

Bono, idò, una instantània d’aquella performance de Santiago Sierra, captada a cala Barques, a la Cala Sant Vicenç, l’estiu de 2001 formarà part de l’exposició “És necessari viatjar per ser feliç?” que s’inaugurarà demà, dijous 19 de maig, a la Fondation groupe EDF de París i que es podrà visitar fins al 29 de gener de 2023.

Aquesta exposició aborda el tema del viatge des de diferents perspectives, la de 32 artistes contemporanis, francesos i internacionals, que mostren una cinquantena d’obres d’art entre instal·lacions, pintures, vídeos i fotògrafies.

La intenció de la mostra és que els visitants reflexionin sobre la concepció dels viatges d’avui en dia, identificats com un ingredient essencial del benestar. Des d’aquesta perspectiva d’actualitat, obren interrogants a partir de la mobilitat redissenyada després de la crisi sanitària, els problemes ambientals de preservació i canvi dels ecosistemes, el clima, o les migracions forçades i l’exili. També és una invitació al plaer i emoció per descobrir el món dels viatges des d’una perspectiva diferent.

PUBLICITAT

I és que és amb l’art contemporani i tota la seva creativitat que s’il·lumina la realitat. Els artistes i les seves obres trastoquen així l’encant espontani del viatge, percebut com un vector de coneixement, diàleg i desenvolupament, per enfrontar-se als grans temes del nostre temps: quina és la petjada ecològica dels viatges i la seva infraestructura? Com el turisme es transforma en un altre lloc en espais de consum? Com podem mirar les poblacions que emigren? per necessitat mentre els altres es mouen per plaer? I finalment, perquè els somnis segueixen sent una dimensió fonamental dels viatges, què són les novetats imaginari per als viatgers d’avui i de demà?

Acompanyen Santiago Sierra en aquest recorregut l’exposició “És necessari viatjar per ser feliç?”, David Ancelin, Mali Arun, Davide Balula, Taysir Batniji, Mike Brodie, Emilie Brout & Maxime Marion, Stefan Eixhhorn, Simon Faithfull Richard & Camille Martin & Marine Ponthieu, Julie C. Fortier, Hamish Fulton, Andy Goldsworthy, Pierre Huyghe, Emily Jacir, Bouchra Khalili, Kimsooja, Ange Leccia, Barbara & Michael Leisgen, Inka & Niclas Lindergärd, Jean-Christophe Norman, Martin Parr, Abraham Poincheval, Nathalie Talec, Gwenola Wagon & Stéphane Degoutin i Mark Wallinger.

PUBLICITAT