DE QUAN LES BRODADORES DE LA CARITAT ANAVEN A LA ROCA EL 15 D’AGOST

252

Des de fa un temps ençà, és costum que, cada 15 d’agost, dia de la Mare de Déu de l’Assumpció, els pollencins vagin a la vorera de mar, on comparteixen un dinaret de germanor. Aquest nou costum es fonamenta en una tradició no tan antiga, quan famílies i colles d’amics anaven a passar el dia a la Roca de Llenaira, on sempre fa bona fresca; a les taules de Sant Vicenç o a qualsevol altra racó mariner de Pollença.

Prova d’aquell moment de gresca en ple estiu, és aquesta fotografas de quan les brodadores de ca les monges velles, les de la Caritat, anaven a la Roca de Llenaira. L’instantània és dels anys 60, però cada estiu, les al·lotes acostumaven a fer dues excursionetes a la mar.

Després d’haver après cultura general (comptar, llegir i escriure, i nocions d’història, de geografia…) i “costura” (això és cosir, brodar i altres tasques pròpies d’una bona mestressa de casa), algunes alumnes de la Caritat quedaven al taller de brodats. Allà, Sor Maria dels Dolors, l’encarregada del taller, s’ocupava de perfeccionar la tècnica que aquelles al·lotes ja dominaven abastament. En aquell taller, set o vuit joves brodadores decoraven tovalles, llençols, cobertors… i altri aixovar que les famílies de les parelles que s’havien de casar encomanaven a les monges.

Dos dies durant l’estiu, aquelles set o vuit al·lotes es posaven d’acord per anar d’excursió. El 15 d’agost anaven a Llenaira i l’altre dia pegaven per la zona d’Artà. Tant en un cas com en l’altre, partien de matí en el carro i la somereta d’algun padrí de les joves. Se’n duien pa i taleca per berenar i dinar, perquè passaven tot el dia a la Roca. I, finalment, horabaixa, tornaven cap a Pollença.

PUBLICITAT

A les fotografies, s’hi poden veure algunes de les brodadores, altres no hi són, perquè circumstancialment aquell dia no hi anaren. S’hi poden veure na Jerònia, n’Isabel Vila “de cal Lloro”, na Catalina Torrandell, na Francisca Vallori, na Maria Cànaves, n’Antònia Serrà, una altra al·lota que nom Antònia, i n’Aina Pallicer.

PUBLICITAT
PUBLICITAT