DE LA IMPORTÀNCIA DE SER ÚTILS

286

Danilo de Urzeda

No fa molt de temps, llegint les notícies, em vaig trobar amb la intervenció d’una personalitat política, d’una certa rellevància dins la nostra Illa. Entre altres coses, i enmig d’una bateria d’acusacions creuades, per rematar el seu argument va dir una frase que me va cridar l’atenció per dos motius: no només per la potència que contenia aquella sentència sinó també a qui atribuïa l’autoria d’aquella frase. La cita en qüestió era la següent: “El problema del nostre temps consisteix en el fet que les persones no cerquen tant ser útils com importants”. I la va atribuir al mític primer ministre britànic, Winston Churchill.

No sé dins quin context la digué Churchill, ni tan sols si realment la va dir, però més enllà d’això em va fer pensar, i més enmig d’un altre estiu consecutiu ferit greument per la pandèmia que vivim.

A priori, pens que és difícil posicionar-se a favor o en contra d’aquesta sentència i més aplicar-la talment al nostre temps, però sí consider que ens pot ajudar a posar un poc d’ordre en els pensaments i opinions que ens genera tota aquesta situació que vivim, ja fa gairebé dos anys, i que a tots ens ha afectat i afecta, encara que certament a distints nivells.

PUBLICITAT

Constantment hem sentit, i inclús ho hem dit noltros mateixos, que en sortirem més forts, que ens farà més generosos, més conscients que hem de cuidar el nostre medi, que ens hem de cuidar els uns als altres… pens que quasi pitjor que la mateixa pandèmia i els seus efectes, seria sortir-ne com si res hagués passat, sense haver aprés res.

Són en aquests moments que podem aprendre que de certa manera la sentència atribuïda a Churchill té sentit, ja que durant els temps de dificultat no es tracta tant de la utilitat de sentir-se important sinó de la importància de sentir-nos, i ser, útils, per un mateix, per la nostra família i per la societat en general.

Ho he dit moltes vegades, i m’agradaria aprofitar l’ocasió per repetir-ho, podem estar contents i de certa manera orgullosos perquè consider que, com a poble, com a societat, i la part que em toca, també com a comunitat cristiana, hem redescobert des del primer moment la importància de ser útils i posar en pràctica la vella dita mallorquina: una mà renta l’altra, i les dues la cara. Recordau-vos sinó de les moltes i diverses iniciatives posades en marxa de bell nou a causa de la pandèmia o aquelles altres que sempre hi han estat, però que s’han incrementat, per ajudar-nos mútuament. I ser útils, personalment, pens que és això, posar al servei i disposició dels altres lo que cadascú és, és a dir, posar cadascú de la seva part dins les seves possibilitats.

Des de la meva opinió, crec que entram ara dins un moment delicat, i no només per l’increment de contagis, sinó el de l’oblit. Oblidar lo viscut, oblidar la corresponsabilitat que tenim els uns dels altres com a societat, que la nostra actitud individual pot tenir conseqüències que transcendeixen més enllà de lo que podem imaginar, oblidar aquells que han perdut qualque familiar, la feina, els mitjans materials per viure dignament, o inclús el gust per la mateixa vida.

I ara per acabar, m’agradaria deixar clar que la meva intenció amb aquest escrit no és altra que una reflexió personal, en veu alta, aprofitant l’oportunitat rebuda des d’aquest mitjà de comunicació del nostre poble de Pollença.

També deixau-me desitjar-vos a tots unes bones festes de la Patrona d’aquest 2021, encara ben marcat per la covid 19 però, ja amb una certa llum d’esperança que aviat tot haurà passat, i que realment en sortim reforçats, amb el cor i el record ben centrats en allò que realment és essencial i que el mal del nostre temps no sigui aquell de la frase amb la qual hem començat el nostre escrit, sinó que pesi més en les nostres decisions la importància de ser útils que una suposada utilitat de sentir-nos importants.

Que la nostra Mare de Déu dels Àngels que, ja antany animà i serví d’empenta als pollencins per no perdre l’esperança que temps millors vendrien, també ens hi ajudi a tots.

Molts d’anys a tots i Salut!

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT