DANAE STRATOU DÓNA VEU A LA GENT AMB “IT’S TIME TO OPEN THE BLACK BOXES!”

183
L’artista grega Danae Stratou prepara la instal·lació “It’s time to open the black boxes!” per la qual cosa demana la complicitat dels pollencins per aportar paraules sobre els temps que corren.

L’artista grega Danae Stratou dóna veu a la gent amb “It’s time to open the black boxes!”, la instal·lació que es muntarà aquest estiu a l’església del Roser de Pollença i en la qual es recollirà les preocupacions dels pollencins i residents en aquesta part del món, en un moment complex com l’actual. Per això, tothom està convidat a participar en aquest projecte aportant paraules que expressin o bé allò que els espanta o que senten com una amenaça, o bé quelcom que necessita des del seu punt de vista protecció urgent. Per fer-ho, basta entrar al següent enllaç http://www.opentheblackboxes.com/participar/

“It’s time to open the black boxes!” és una instal·lació amb una dimensió ideològica potent que requereix una tasca prèvia per saber què és allò que preocupa les persones d’un indret concret. Així ho varen definir des del Museu de Pollença en el moment de presentar, de manera avançada, el projecte de la instal·lació d’aquest estiu de 2018, una instal·lació que definiren com a “molt ambiciosa i que no deixarà indiferent el públic”, en paraules del co-director del Museu, Andreu Aguiló.

Instantània de la presentació de la instal·lació de Danae Stratou que es podrà visitar aquest estiu, un muntatge amb contingut polític i artístic.

Per la seva banda, la comissària de l’esdeveniment, Inés Muñoz Cano, va explicar que la instal·lació es va muntar per primera vegada el 2012, a Atenes i que, posteriorment, s’ha pogut veure a París, a Àustria i altra vegada a Atenes. Per a Muñoz Cano, “It’s time to open the black boxes!” és una instal·lació que reivindica la democràcia. Per això, va destacar que “la participació ciutadana és molt important, ja que fa una crida a la comunitat local a qui dóna veu perquè s’expressin”. En aquest sentit, va apuntar que, des d’ara mateix, hi ha “una web oberta a tots els pollencins, mallorquins i espanyols, així com residents, perquè apuntin paraules en català, castellà o anglès, d’allò que senten com una amenaça o que creuen urgent protecció”. D’entre els mots recollits, Danae Stratou n’escollirà 100 per posar dins les caixes negres que el dia de la inauguració es destaparan amb una performance i que, mentre duri el muntatge, estaran a la vista del públic en tres idiomes: català, espanyol i anglès. A més a més, paral·lelament es durà a terme alguna acció paral·lela per analitzar els mots i les preocupacions dels pollencins.

Inés Muñoz Cano va parlar d’una instal·lació amb una càrrega política i artística interessant, alhora que definí Danae Stratou com a una activista.

PUBLICITAT

Donar per pensar

Pel que fa a l’artista, Danae Stratou va recordar que “el projecte va sorgir arran de la crisi socioeconòmica que va patir Grècia, un moment difícil del qual es veia venir que no en sortiríem aviat. Per això, vaig prendre consciència que havia de fer qualque cosa i se’m va ocórrer agafar les caixes negres dels avions de manera simbòlica i obrir-les abans que succeeixi una catàstrofe, saber què està passant per evitar l’accident. Allò interessant, però, era saber la reacció de la gent, no només allò que jo crec que no va bé. D’aquí l’open word que, ara mateix, està obert als pollencins”.

Stratou va donar molta importància a les paraules, al poder de les paraules per canviar la societat. A l’hora que va parlar també que “el projecte va coincidir amb el cas wikileaks, quan es va conèixer una part d’allò que s’amaga a la societat. Per això, és fonamental demanar transparència i comunicació”. Per aquesta raó, Stratou va sol·licitar la implicació de tota la comunitat, va convidar-los a participar, a posar paraules a una situació complexa com la que vivim per així expressar el canvi, les inquietuds individuals per posar-les en comú, a “donar per pensar” va concloure.

Quatre instal·lacions, quatre maneres de veure el món

A més d’aportar mots a l’open word, a la web de “It’s time to open the black boxes!”, els pollencins poden tenir accés a la informació i imatges sobre els muntatges a Atenes, Àustria i París.

Sobre aquestes tres instal·lacions, Danae Stratou va comentar que, “a Atenes, l’any 2012, la paraula més repetida va ser dignitat. En canvi, el 2015, a Àustria, un país governat per l’extrema dreta, la paraula més present fou esperança. Quan la muntàrem a París, cosa que coincidí amb els atemptats de la sala Bataclan, vàrem recollir paraules molt sofisticades com inclusió. Finalment, aquest 2017, quan la tornàrem muntar a Atenes amb motiu del naixement d’un nou partit polític, el terme més repetit fou justícia”. Tot i que Danae Stratou no va voler parlar sobre la situació política actual a l’Estat espanyol en general i sobre el procés català en particular “per no interferir en la reacció de la gent que ha de participar-hi”, sí es va brindar a reflexionar-ho una vegada destapades les caixes negres de “It’s time to open the black boxes!”, durant la tertúlia que es farà dins el marc d’aquesta instal·lació de 2018.

PUBLICITAT
PUBLICITAT