COSTUMS DE PASQUA EN EL MÓN

167

Eva Remolina / AMIC – AMIC – Redacció

Existeixen molts costums i tradicions durant la Setmana Santa o Pasqua repartides per tot el món. Les més conegudes són d’origen cristià, com les processons, i altres no tant com la de la decoració dels ous de Pasqua. No obstant això, n’hi ha molts altres que són certament curioses i de les quals us en descobrim algunes.

Al Regne Unit se celebren carreres de coques. L’objectiu és córrer mentre vas llançant la teva coca a l’aire. Aquest concurs es fa des de 1445 i el guanyador és aquell que arriba sense que li caigui la seva en el menor temps possible.

A Grècia, concretament a la ciutat de Corfú, existeix la tradició de trencar objectes de ceràmica llençant-los per la finestra.

PUBLICITAT

A Polònia, el Dilluns de Pasqua se celebra el Gmingus-dyngus, una festa en la qual els joves formats en grups es mullen els uns als altres ajudant-se de galledes d’aigua, pistoles d’aigua o fins i tot mànegues. En aquest país també tenen un altre costum curiós, la de construir un gronxador amb el qual espantaran als mosquits a l’estiu.

– A Haux (França) es cuina una truita enorme amb més de 10.000 ous, que després és repartida entre els locals de la ciutat.

La Casa Blanca també participa de la Pasqua, obrint des de 1878 els seus jardins, per a organitzar un concurs infantil anomenat Egg Rolling i en el qual es tracta de fer rodar un ou pels jardins.

– A Noruega, passen la Pasqua llegint novel·la negra, fins i tot molts autors treuen nou llibre en aquestes dates. A aquest costum l’anomenen Paaskekrimmen.

A les repúbliques de Txèquia i Eslovàquia comparteixen la tradició de colpejar a les dones amb branquetes de salze, ja que creuen que aquest arbre és símbol de la fertilitat.

– A Hongria els homes demanen un petó a les dones ruixant-les aigua o colònia damunt els seus caps.

Al Brasil construeixen ninots de palla que simbolitzen a Judes Iscariot per a després apallissar-ho fins a trencar-ho.

I a Austràlia, des dels anys 70 aproximadament substitueixen la famosa figura del Conill de Pasqua (a Austràlia el conill no gaudeix de bona reputació pel fet que destrossa les collites) pel Bilby de Pasqua, un marsupial autòcton en perill d’extinció que estaria a camí entre un conill i una rata.

Aquestes són només algunes de les quals ens han semblat més curioses, però n’hi ha moltes més. Uns quants exemples de la diversitat cultural del món que ens envolta.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT
TOT MARCO digital