Continua la caiguda de l’atur tant a Pollença com a les Balears

125
Dades interanuals d'aturats el mes de setembre segons el SOIB

A finals d’aquest més de setembre s’han registrat 343 persones registrades al SOIB en situació d’atur, unes xifres molt semblants a les registrades els anys previs a la pandèmia. D’altra banda, passa el mateix amb les xifres d’afiliacions a la seguretat social: a finals d’agost a Pollença hi havia 7551 persones d’alta a la Seguretat Social, una xifra molt propera de la delsa anys 2018 i 2019.

Dades interanuals d’afiliacions a la Seguretat Social a Pollença els mesos d’agost

Mai tantes persones han estat fent feina a les Balears

Pel que fa al total de les Illes Balears, el mes de setembre s’ha registrat un màxim històric amb 591.408 persones donades d’alta en la Seguretat Social, i sacumula ja onze mesos consecutius de registres històrics en afiliació interanual. D’aquesta manera, les illes continuen situant-se a l’entorn de les 600.000 persones i segueixen liderant la creació d’ocupació a Espanya en termes interanuals.

La taxa de temporalitat, en el 11,1%

El creixement i la millora del mercat laboral no sols és quantitativa sinó també qualitativa. La contractació indefinida torna a ser un element important i continua mantenint-se un percentatge de nous contractes indefinits en valors elevats, consolidant així el canvi d’escenari en el mercat de treball balear.

D’aquesta manera, (i amb les dades d’agost, darreres disponibles) la taxa de temporalitat ja s’homologa a la mitjana europea, amb una taxa del 11,7% mentre que al conjunt de l’Estat és de gairebé el doble (20,3%). El mateix passa amb la taxa de parcialitat, que a les Illes Balears va ser el mes d’agost del 11,6%, mentre que al conjunt d’Espanya era del 20,6%.

PUBLICITAT

L’atur cau un 25,2% i se situa en 36.854 persones desocupades

En el mes de setembre es van registrar 36.854 persones desocupades, la xifra més baixa en els últims 15 anys per a aquest període, i que suposa una caiguda del 25,2% respecte a fa un any. És el descens més acusat en tot el territori nacional, que redueix l’atur en un 9,7%.

Amb tot, la taxa d’atur administratiu torna a registrar un nivell de plena ocupació, situant-se en el 5,8%, front al 12,7% de mitjana nacional.

L’economia balear creixerà un 11,1% en el 2022

D’altra banda, el conseller també ha informat de les dades de conjuntura econòmica relatives al segon trimestre de 2022. En aquest període, el PIB balear ha crescut un 18,4% interanual, continuant amb un ritme de creixement tres vegades superior al de l’economia espanyola (6,3%) i quadruplica el de la UE (4,2%).

D’aquesta manera, en el conjunt de 2022 les Illes Balears presentaran un creixement de l’11,1%, molt superior a les previsions del Govern de l’Estat (4%).

Així mateix, la previsió de creixement per a 2023 pràcticament duplica la que s’espera per a Espanya (3,9% a les Illes Balears pel 2,1% a Espanya). Aquest alt valor, ja normalitzat, permetrà recuperar la senda de creixement del PIB per càpita de 2015-2019.

PUBLICITAT