COMENÇA UN PROCÉS DECISIU PER COLONYA, CAN MORATÓ I POLLENÇA

914
Jurat encarregat de triar el projecte de la nova seu de Colonya a una de les naus de Can Morató

Avui de matí el jurat encarregat de triar el projecte decisiu que donarà forma a la nova seu de Colonya, ha visitat per primera vegada l’antiga fàbrica de can Morató. Aquests són dies decisius per saber quin serà el projecte que donarà forma i reconstruirà aquest edifici històric de tanta importància per al poble de Pollença. El dimecres es donarà a conéixer la decisió definitiva.

Josep A. Cifre, president de la Fundació Guillem Cifre de Colonya, ha explicat que el procés de selecció ha constat de dues fases. En la primera fase es varen rebre 48 propostes de les quals 14 foren seleccionades per desenvolupar les idees en un avantprojecte. D’aquests 14 estudis d’arquitectura que foren preseleccionats 12 han presentat un avantprojecte. Cifre ha explicat que la crisi sanitària ha allargat els terminis que en un principi s’havien programat, i que fins ara encara, no havien pogut reunir tot el jurat per debatre les diferents propostes degut a les diferents restriccions.

El jurat està format per arquitectes de reconegut prestigi com Lluís Clotet, Premi Nacional d’Arquitectura; Rafael Moneo, Premi Pritzker d’Arquitectura; Pere Nicolau, Premi Nacional de Restauració i Conservació de Béns Culturals, i Elías Torres, Premi Nacional d’Arquitectura. A més de 5 membres del Consell d’Administració de Colonya Caixa d’Estalvis de Pollença i un representant d’ARCA (Associació per a la Defensa del Patrimoni de Mallorca), ja que el conjunt arquitectònic està catalogat com a BIC (Bé d’Interès Cultural).

Rafael Moneo després de la visita a Can Morató

L’arquitecte Rafael Moneo ha declarat que era la primera vegada que visitava les restes de la fàbrica de Can Morató i que havia quedat impressionat. Així mateix ha reconegut l’estat dolent de l’edifici, un fet que no permetrà que es pugui conservar íntegre. Això i la necessitat de respectar tots els elements catalogats de l’edifici seran unes “limitacions estimulants” per a l’estudi d’arquitectura que finalment s’encarregui de fer el nou edifici. I és que, de fet, Moneo considera que una rehabilitació de total l’edifici seria molt difícil i “que fregaria els límits del que es considera raonable”. D’altra banda, ha explicat que els 12 avantprojectes presenten una gran diversitat d’aproximacions i que la decisió final es basarà a triar el que sigui “més beneficiós per Pollença”, que “aconsegueixi un equilibri amb el traçat urbà de Pollença” i que sigui funcional per a la institució. Finalment Moneo, en to de broma, s’ha dirigit a la premsa dient “ens veim d’aquí a tres anys” referint-se en el moment en què es podrà inaugurar la nova seu de la Fundació Colonya.

PUBLICITAT
Un dels moments de la visita a la fàbrica

En aquest sentit Josep A. Cifre ha dit que és molt complicat xerrar de terminis i que el primer és decidir el projecte guanyador. De fet, ha dit que el dimecres que ve anunciaran quin és el guanyador a la nova oficina que té l’entitat a Palma. A partir d’aquest moment, l’estudi guanyador tindrà un període de tres mesos per presentar el projecte definitiu. Llavores es podrà demanar la llicència d’obres de l’Ajuntament i la llicència d’usos del Consell de Mallorca, que serà la darrera passa administrativa per poder començar les obres.

Pel que fa al cost final de l’obra, Cifre ha explicat que varia molt en funció al projecte que s’acabi seleccionant, però que la xifra que sortia a les bases del concurs eren 3,6 milions d’euros.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
TOT MARCO digital
PUBLICITAT