COMENÇA, PASSADA PER AIGUA, UNA PRIMAVERA PREVISIBLEMENT CÀLIDA

242

Avui a les 10:37 hores ha començat oficialment la primavera en mig d’una massa d’aire fred travessant les illes. Però tot i aquest inici remogut, l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) va pronosticar ahir a una roda de premsa, un trimestre més càlid de l’habitual amb una temperatura mitjana per 0,5 graus per damunt del que és normal. A la mateixa compareixença, la portaveu de l’AEMET, Beatriz Hervella, va dir que tot i que encara és prest per prediccions segures, la Setmana Santa “pinta bé”, amb temperatures altes i poca probabilitat de precipitacions.

Equinocci de primavera, el dia sense ombra

Dia sense ombra a Cuenca, Equador

Avui és l’equinocci de primavera, això vol dir que avui el sol estarà exactament el mateix temps per davall de la línia de l’horitzó, que per sobre. De fet la paraula equinocci ve del llatí aequinoctium (aequus nocte), “nit igual”. Això és perquè avui és un dels dos únics dies de l’any en l’equador de la terra està exactament en el mateix plànol que el sol. Per tant, avui un observador que estigui situat a l’equador veurà passar el sol per al zenit, el punt més alt del cel, i durant aquest instant no tindrà ombra, ja que el rajos del sol cauran de manera totalment perpendicular. Ara les nits cada vegada seran més curtes i els dies més llargs, fins que el 21 de juny, solstici d’hivern, hi haurà la nit més curta de l’any i el procés s’invertirà.

Canvi d’hora

A prop de l’equinocci sempre es produeix un canvi d’hora. Enguany serà la nit del dissabte 27 de març al diumenge 28. Aquesta nit quan el rellotge marqui les dues de la matinada, s’haurà d’avançar una hora. Aquesta nit dormirem una hora menys i es començarà a fer de nit passades les 20 hores.

PUBLICITAT
PUBLICITAT