Com fer lioneses

491

Eva Remolina – AMIC

Les lioneses són uns deliciosos pastissets d’origen francès, coneguts també com a “choux à la crème”. Són una espècie de massa lleugera i buida, similar als profiterols, que s’emplenen amb crema pastissera, nata muntada o qualsevol altre farcit dolç de la vostra elecció. Aquí deixam una recepta bàsica per a fer lioneses:

Ingredients:

Per a la massa:

PUBLICITAT

25 ml d’aigua.

125 ml de llet.

100 g de mantega.

150 g de farina.

4 ous.

1 polsim de sal.

Per al farciment:

Crema pastissera, nata muntada o farcit dolç de la vostra elecció.

Per a la cobertura (opcional):

Sucre de llustre o fondant.

Instruccions

En una casserola, escalfa l’aigua, la llet, la mantega i la sal. Porta la mescla a ebullició.

Afegeix la farina de cop i mescla ràpidament amb una cullera de fusta fins que la massa s’enlairi de les parets de la casserola i formi una bolla. Cuina la massa durant 1-2 minuts més per a eliminar l’excés d’humitat.

Retira la massa del foc i deixa-la refredar durant uns minuts.

Agrega els ous un a un, batent bé després de cada addició. La massa ha de quedar suau i brillant.

Pre escalfa el forn a 200 °C.

Col·loca la massa en una màniga pastissera amb un filtre rodó o llis.

Sobre una safata de forn folrada amb paper encerat, forma petites porcions de massa en forma de bolles o cilindres allargats, deixant espai entre elles perquè no s’enganxin durant la cocció.

Enforna les lioneses durant uns 20-25 minuts, o fins que estiguin daurades i ben inflades. No obris el forn durant els primers 15 minuts de cocció, ja que les lioneses podrien col·lapsar.

Retira les lioneses del forn i deixa-les refredar completament sobre una reixeta.

Una vegada fredes, pots emplenar les lioneses amb crema pastissera, nata muntada o el farcit dolç de la teva elecció. Pots fer-ho utilitzant una mànega pastissera o tallant les lioneses per la meitat i emplenant-les amb una cullereta.

Si desitges, pots decorar les lioneses empolvorant sucre de llustre (o glacé) per damunt o banyant-les en fondant fos.

Recorda que aquesta és una recepta bàsica, però pots personalitzar-la afegint extracte de vainilla a la massa o afegint xocolata desfeta al farciment per a donar-li un toc especial. Diverteix-te experimentant amb diferents sabors i presentacions!

PUBLICITAT