COM AFECTEN LES DARRERES RESTRCCIONS A L’HORA DE FER LES PANADES?

514

Ahir, 10 de març, la consellera de Salut i Consum del Govern de les illes Balears, Patricia Gómez, va participar al Consell Interterritorial de Salut, una reunió durant la qual s’acordaren les mesures que les comunitats autònomes hauran d’adoptar de manera “obligatòria” per a evitar un increment de contagis durant les vacances de Setmana Santa i Pasqua. O sigui, tot allò que hem de saber per fer panades, robiols i formatjades. I és que, de moment, ja sabem com serà el programa de la Setmana Santa religiosa i també que hi haurà una exposició virtual.

Quin temps estaran en vígor aquestes mesures?

A les illes Balears, les mesures entraran en vigor el 26 de març i seran vigents fins a l’11 d’abril, o sigui dues setmanes durant les quals coincideixen les vacances de Setmana Santa.

La intenció és evitar un increment de contagis degut a les trobades socials propiciades pels dies festius. No debades la ministra de Sanitat, Carolina Darias, va qualificar de “gran acord” les restriccions acordades per totes les comunitats autònomes a excepció de Catalunya, que es va abstendre a la votació, i Madrid, que hi va votar en contra. En qualsevol cas, la ministra Darias va recordar que són de compliment “obligat”, ja que “l’objectiu és seguir salvant vides”

Com hauran de ser les trobades socials?

Als espais privats, per exemple a les cases on és costum que families i amics es reuneixin per fer panades, rubiols i formatjades, la restricció estipula que només hi podrà haver els convivents. O sigui que es limiten a un únic nucli de convivència.

PUBLICITAT

La consellera de Salut i Consum, Patricia Gómez, va reconèixer en roda de premsa que el control del compliment és “absolutament impossible” a l’interior dels domicilis. Per això, va fer una crida a la responsabilitat dels ciutadans.

Per contra, als exteriors públics, poden ser de fins a sis persones de dos nuclis de convivència i, als interiors públics (bars i restaurants principalment), a quatre persones de dos nuclis de convivència.

El Govern de les illes Balears té previst autoritzar l’obertura interior de bars i restaurants a partir d’aquest dilluns 15 de març.

Sense confinament perimetral

Les illes Balears, com les Canàries, queden fora del tacament perimetral que afecta la resta de comunitats autònomes de les illes Balears durant la Setmana Santa. Això no obstant, l’entrada de persones a les Illes estarà limitada pel que estableix el decret d’estat d’alarma, tal i com ho va explicar la ministra de Sanitat, Carolina Darias.

Per evitar l’arribada de persones infectades, la consellera de Salut, Patricia Gómez, va insistir en què continuaran amb els controls de ports i aeroports. A més a més, va apuntar que Sanitat Exterior s’encarregarà dels vols internacionals als quals reclamen PCR a gairebé tots els passatgers internacionals.

De fet, sempre i quan Alemanya aixequi les restriccions, els turistes alemanys podran viatjar a les illes, presentant una prova PCR negativa com qualsevol viatger internacional.

Els mallorquins, menorquins i pitiüsos que treballen o fan feina a la Península podran tornar a les illes Balears com ho varen fer per Nadal, fent-se una PCR gratuïta o sotmetent-se a test d’antígens a la seva arribada.

Toc de queda

Pel que fa al toc de queda, s’estableix que “com a màxim” es podrà circular pels carrers fins a les onze de la nit, fet que no eximeix que les Comunitats puguin delimitar períodes més restrictius no només pel que fa al toc de queda, sinó a altres restriccions apuntades en el Consell Interterritorial de Salut en funció de la situació epidemiològica.

O sigui que, a partir d’aquests acords de mínims proposats pel Govern espanyol, cada comunitat autònoma, pot endurir les mesures si ho considera oportú.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT