Climent Picornell presenta “La fi d’un món”, relats sobre una Mallorca que s’acaba

503

El professor Climent Picornell presenta La fi d’un món, un conjunt de relats sobre la Mallorca interior que encara serva costums i tradicions que s’estan acabant i sobre el procés de canvi.

La “Mallorca profunda” l’anomenen alguns, probablement uns urbanites, que no saben exactament que és. Els diàlegs i les situacions que es presenten volen reflectir aquesta mescla desigual d’un món que s’acaba, engolit per una societat nova. Per això és la fi d’un món.

Però les temàtiques d’aquests escrits són de cada pic més homogènies per tot arreu. Ja costa, per no dir no n’hi ha, trobar aquelles relíquies que ens feien aixecar les celles i ens feien sentir com quan érem infants. La plenitud dels records de la infància s’ha acabat, és, per tant, la fi del món. La Mallorca que romania amagada i de la qual encara era possible trobar algun retall, ja no és ni profunda, ni és la Mallorca que havíem viscut. És una cosa nova que la recorda, ara ja forma part del món estandarditzat: gent parlant moltes llengües, xarxes socials, consum global, valors televisius i… fora vila que és envaïda pels xalets i pels ullastres i, la que queda, llaurada per maquinotes enormes que fan garbes rodones enormes que, tanmateix, també les retraten els turistes.

pròleg

Ja ho sé que és la fi d’un món, no de tot el món. Però les temàtiques d’aquests escrits són de cada pic més homogènies amb les de tot el món. Ja costa, per no dir no n’hi ha, trobar aquelles relíquies que ens fan aixecar la cella i ens fan sentir com quan érem nins. La plenitud dels records de la infància s’ha acabat; és, per tant, la fi d’un món. La Mallorca profunda que romania amagada, i de la qual encara era possible trobar-ne algun retall, ja no és ni profunda ni és Mallorca, és una cosa nova que recorda Mallorca però forma part del món estandarditzat: gent parlant moltes llengües, xarxes socials, consum global, valors televisius i… fora vila que és envaïda pels xalets i les xaboles i pels ullastres i, la que queda, llaurada per maquinotes enormes que fan garbes rodones emplasticades que, tanmateix, també les retraten els turistes. I lo nostro? Lo nostro… que era lo nostro?

PUBLICITAT

La fi d’un món de Climent Picornell és el número 50 de la col·lecció Els Fiters, que El Gall Editor dedica a l’assaig de temàtica local. El llibre té 115 pàgines i està a la venda per 15 euros.

biografia de l’autor

Climent Picornell (Palma, 1949) és geògraf i escriptor. Ha estat professor de la Universitat de les illes Balears, de la qual en va ser vicerector. Autor de llibres sobre Didàctica, Geografia i Cartografia de les illes Balears. Ha estat director de la revista cultural El Mirall i de la revista universitària Treballs de Geografia. Col·laborador de ràdio, premsa i televisió. Com escriptor, ha publicat Talaia Alta (2007), una tria dels seus articles apareguts en la premsa; Jardins d’altri (2008), llibre que explora els límits dels gèneres literaris tradicionals; Apunts del Pla de Mallorca (2009), obra que fluctua entre la poètica d’un món antic i un de nou que s’autodibuixa; Palma, crònica sentimental (2014), conjunt atípic de notes i impressions de la ciutat, la vertadera protagonista; Mallorca profunda? (2015) relats sobre territoris i gents de l’interior de Mallorca; Més jardins d’altri i altra fullaraca (2017) escrits dispersos que tenen una estranya coherència; Dalt del Turó (2019), presenta el testimoniatge d’algú que resisteix malgrat vegi el tsunami de la modernitat arrasar-ho quasi tot; Els alens feixucs (2021), llibre d’una tonalitat inquietant, amb temes com la mort, la indigència, el desamor. Ara presenta La fi d’un món, un món, la Mallorca interior, de la qual fins fa poc encara era possible trobar-ne algun retall, però ara ja no: és una cosa nova que recorda Mallorca.

PUBLICITAT