CISTEL•LÀRIA AL TEATRE ROMÀ D’ALCÚDIA

719
Instantània de Cistellaria, l’obra que els TeatrEROS posaran en escena aquests al Teatre Romà.
Instantània de Cistellaria, l’obra que els TeatrEROS posaran en escena aquests al Teatre Romà.

Aquest divendres 7 d’agost, a les 22 hores, al Teatre Romà de Pol•lèntia (Alcúdia), l’Associació d’Amants del Teatre, els TeatrEROS posaran en escena Cistel•lària de Plaute. A més d’un marc espectacular, l’entrada és de franc.
Tot i ser un altre clàssic de TeatrEROS, Cistel•lària significa un pas endavant per la companyia, ja que és planteja com una obra de teatre dins d’una altra, teatre dins el teatre.
Amb la idea de passar una estona divertida, la pollencina Francesca Palou, responsable de la dramatúrgia i de la direcció, ha volgut posar en escena algunes de les problemàtiques amb què es troben els grups de teatre amateur. També és cert que han quedat molts de temes en el tinter, emperò l’espectador trobarà un bon grapat de situacions còmiques, o que més val prendre’s amb rialles, que es produeixen en aquest ambient.
L’objectiu d’aquest plantejament era fer com Plaute en les seves creacions: copiar els autors antics (grecs) i afegir-hi elements de la seva època, números musicals… En definitiva, actualitzar l’obra antiga. Per tant, aquesta Cistel•lària que posaran en escena els TeatrEROS està adobada amb una sèrie de números musicals i còmics, la qual cosa li dóna un aire certament cabaretero i molt actual, també s’ha de dir que el muntatge final està basat en el llenguatge cinematogràfic la qual cosa encara fa més propera l’obra.
El muntatge respecta escrupolosament la traducció del llatí d’Àngela Martí. Els afegitons s’han introduït per omplir les llacunes del text original (uns 600 versos que s’han perdut), amb escenes que s’ubiquen en l’actualitat.
Col•laboren en el muntatge com a actors: Adela Mira, Antònia Comas, Julio Calabria, Rosario Carmona, Xisco Regué, Jaume Grimalt, Joan Riera i Francesca Palou. En l’apartat tècnic, Martí Sáez s’encarrega de la direcció musical i Toni Borràs, del disseny tècnic. Kika Aguiló, per la seva banda, ha assistit a la directora.
Cistel•laria de Plaute conta la història de la jove Selènia, nascuda fruit d’una violació i que va ser abandonada quan va néixer, i recollida i educada per una prostituta. Selènia s’enamora d’un jove de bona família, Alcesimarc, que també l’estima. Però la diferent procedència social dels dos joves dificulta el seu amor; més quan son pare d’ell l’ha promès amb una altra jove d’alta condició social.
L’idealisme dels dos enamorats i el realisme dels adults; l’enfrontament entre l’amor i la conveniència són l’excusa i el motor d’aquesta comèdia. Les confusions i malentesos desembocaran en el reconeixement de la nina abandonada pels seus pares vertaders i el triomf de l’amor.
Basada en una obra de Menandre, titulada –probablement- “Syrus”, Cistel•lària, comèdia primerenca de Plaute, es va estrenar entorn al 203a.C., és un exemple del deute que la Comedia Paliatallatina té amb els autors de la Comèdia Nova grega-
Els TeatrEROS són una associació sense ànim de lucre fundada en 2011 a Pollença, que s’ha especialitzat en teatre clàssic. Totes les seves produccions, amb l’excepció de Sweet cabaretEROS, que fou una obra de nova creació, són d’autors antics. De fet, la presidenta és Francesca Palou, que també fa de productora executiva. El grup està format per actors de Pollença, Santa Margalida i Alcúdia.
TeatrEROS va néixer a recer de PÀRODOS, una associació de professors de secundària impulsors del Festival Internacional de Teatre Grecollatí, amb la finalitat de presentar els clàssics traduits al català als alumnes de grec i llatí d’ESO i Batxillerat.
Les obres dels TeatrEROS s’han presentat cada any al Teatre Principal de Palma, a Menorca, a Eivissa i al Teatre romà de Pol•lentia, així com també en els tres primers certàmens de la Federació de Teatre Amateur. El 2014 participaren al Festival de Sagunt i pel juliol, la companyia viatjà a Elx per participar en el Festival de teatre clàssic que organitza la Fundació arqueològica l’Alcúdia de la universitat d’Alacant.
Els muntatges que ha portat a terme TeatrEROS fins al moment són: El soldat fanfarró, Càsina, Aululària i Cistel•lària totes elles de Tittus Maccius Plautus; i Les Assembleïstes i Les Tesmoforiants d’Aristòfanes.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT