CINQUANTÈ DIA: L’AJUNTAMENT VOL RENUNCIAR A L’EXPLOTACIÓ DE LES PLATGES

687

Ahir, 4 de maig, cinquantè dia de confinament pel coronavirus, l’ajuntament de Pollença ha anunciat que vol renunciar a l’explotació de les platges.

Per la seva banda, la Policia Local va localitzar un home que s’havia perdut i hagué de posar dues denúncies per incompliment de l’estat d’alarma.

Finalment, des del Centre de Salut, el primer dia de la Fase 0 va transcórrer sense incidències destacables.

L’Ajuntament vol renunciar a l’explotació de les platges

L’ajuntament vol renunciar a l’explotació de les platges turístiques del municipi i no treure a concurs serveis com el d’ombrel·les i gandules, quioscos i d’altres. De fet, així ho ha plantejat verbalment a la Demarcació de Costes, “però estan absents”, ha afirmat el batle de Pollença, Bartomeu Cifre Ochogavia.

PUBLICITAT

De fet, a hores d’ara, la Demarcació de Costes no ha enviat la nova autorització per a l’explotació de les platges per als propers quatre anys, que va caducar el mes de desembre. Per tant, l’Ajuntament considera que no hi ha temps material per treure a subhasta els diferents serveis, però també que, degut a la incertesa del moment, tampoc no hi haurà interès entre els possibles concessionaris.

Fins al passat 2019, l’Ajuntament pagava a Costes entorn de 400.000 euros de canon per a una explotació turística de les platges que concedeix a tercers. En aquest sentit, Cifre Ochogavia veu difícil recuperar la bastreta i no demostra interès per explotar els serveis directament l’Ajuntament com fan alguns consistoris de la zona. Tot i amb això, no descarten la possibilitat si Costes accepta una modificació de les taxes en funció de l’ocupació.

Per tant, de moment, tot apunta a què qui estigui interessat en instal·lar gandules, obrir un quiosc o ocupar la primera línia amb taules i cadires, o fondejar embarcacions, “haurà de sol·licitar-ho directament amb Demarcació de Costes”, diu el Batle que xifra entre 50 i 60 les possibles so·licituds.

Si Costes ho demana, l’Ajuntament es compromet a fer la neteja del passeig de la primera línia del Port i, fins i tot, la d’aquestes platges.

Pel que fa al servei de socorristes, Cifre Ochogavia ha avançat que s’activarà en el moment oportú, així com l’ocupació augmenti amb el desconfinament. Ara per ara, totes les platges turístiques tenen la bandera vermella que indica la prohibició del bany. I és que “zones com Albercuix i Tamarells precisen de 17 socorristes quan l’ocupació és alta i és un servei que té un cost anual aproximat de 400.000 euros”, assegura el Batle.

Un home perdut

La Policia Local va localitzar un home que s’havia perdut poques hores abans. En el moment en què el trobaren, estava molt desorientat. Li feren la prova d’alcoholèmia i va donar positiu, motiu pel qual el cas va derivar a la via penal.

Per altra banda, durant el dia d’ahir, varen interposar dues denúncies per incompliment de l’estat d’alarma i no complir degudament el confinament.

Al PAC, amb cita prèvia

L’inici de la Fase 0 ha disparat les alarmes al Centre de Salut de Pollença, i altres centres d’Atenció Primària de Mallorca. “Ens fa la impressió que la població pensa que això ja ha passat i que tot torna a ser com abans” ha apuntat la coordinadora del Centre, la Doctora Alejandra Valero, qui també ha advertit que “és important que continuem respectant les normes d’higiene i de distanciament social, si no en dues o tres setmanes tendrem rebrots”.

Per altra banda, des del Centre de Salut, insisteixen en la necessitat de telefonar abans d’anar-hi. En aquest sentit, la Doctora Valero explica que “no perquè surtin a fer una volta, poden venir sense cridar”. S’ha de telefonar i, en funció del cas que plantegin, els citen al Centre o van a domicili. “Això és molt important, igual que telefonaran a la perruqueria o als establiments que obrin per demanar cita prèvia i no hi aniran sense cita, al PAC encara amb més motiu”, ha conclòs Alejandra Valero.

Les illes Balears, a excepció de Formentera que ha començat directament la Fase 1, iniciaren la Fase 0 de desescalada. Durant les 24 hores prèvies a les 11’35 hores, d’ahir 4 de maig, no hi va haver cap contagi ni cap mort per coronavirus, mentre que 10 persones foren donades d’alta. Així les coses, des que s’inicià la pandèmia, a les illes Balears s’han produït 1.908 casos de SAR-CoV-2, dels quals 197 han estat òbits i 1.294 han superat la malaltia.

Un moment de l’emissió del Programa de Ràdio Pollença dedicat a l’afrontament psicològic del COVID19 amb José Luis-Reig (psicòleg) a l’esquerra i Martí Pallicer (responsable de difusió del servei).

Demanda psicològica

Pollença ha registrat més d’un 20 per cent de les demandesal servei telefònic gratuït d’atenció psicològica per la Covid, de tot el conjunt de les illes Balears. Així, de les 450 sol·licituds que s’han fet a les Illes, 105 han estat telefonades a Pollença.

A Pollença, aquest servei voluntari es posà en marxa el 16 de març, en el marc del programa Pollença Municipi Mindful, el servei ha atès 105 cridades per motius com ansietat i angoixa, trastorns de l’estat d’ànim per la solitud (tristesa, símptomes depressius), dificultats per gestionar el dol, ideacions suïcides, problemes de convivència familiar i dificultats i incertesa econòmica.

El fet que Pollença aplegui més del 20 per cent del total balear s’explica, perquè es va posar en marxa de manera primerenca i per la difusió que n’ha fet Ràdio Pollença, amb dos programes setmanals sobre l’afrontament psicològic de l’estat d’alarma.

La major part de telefonades, a Pollença, han estat de prioritat baixa, o sigui s’han pogut resoldre amb atenció telefònica, i només un 4 per cent han passat al nivell de prioritat mitjana, amb situacions psicològiques més complexes que requereixen atenció psicològica directa i seguiment professional. Cap assistència ha passat al nivell de prioritat alta, és a dir amb situació de risc i que requereix una actuació urgent i la intervenció del personal d’emergència del 112.

Tanmatexi, però, la necessitat de suport psico-social a Pollença es preveu que serà alta atès que el municipi viu gairebé exclusivament del turisme i la temporada turística es dóna en bona part per perduda, juntament amb la major part de llocs de treball associats.

El telèfon per assistència psicològica a tot Balears, que funciona les 24 hores i tots els dies és el 900 112 003.  A Pollença l’assistència es vehicula a través del telèfon 971 53 54 55 (Ràdio Pollença) i del psicòleg clínic José Luis-Reig al telèfon 669 496 634.

El servei telefònic gratuït d’atenció psicològica pel Covid és promogut pel Govern de les Illes Balears, a través de la Direcció General d’Emergènceies ha atès 450 sol·licituds, per causes semblants a les de Pollença. A més a més, ha estat emprat majoritàriament per dones, d’entre 35 i 55 anys, amb consultes sobre com manejar l’angoixa i l’ansietat i també resoldre situacions conflictives amb la parella o els fills.

Pollença, “Municipi Mindful” des de l’any 2017, aquest servei es va posar en marxa de manera pionera amb l’L’objectiu d’aportar orientacions a les persones que estan vivint situacions de vulnerabilitat psicològica (dol, angoixa, por, ansietat, incertesa). Els principals col·lectius als quals va dirigit són persones que viuen soles, menors i famílies en exclusió social i dones en risc de violència de gènere.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
TOT MARCO digital
PUBLICITAT