CERQUEN DONES COLLIDORES, PAGESES, PEIXATERES… QUE TREBALLAREN A LA SERRA DE TRAMUNTANA

413

Mentre que Tramuntana XXI i Casa Planas impulsen el programa “Dones fent paisatge: territori, turisme, ruralitat i gènere”, el Consell de Mallorca llença una campanya per visibilitzar les collidores. Totes dues institucions emmarquen a la Serra de Tramuntana aquest homenatge a les dones.

Des de principis de juny, el Consell de Mallorca està immers en una campanya de recerca exhaustiva de les dones que varen treballar com a collidores a la serra de Tramuntana i, amb aquesta tasca, contribuïren al desenvolupament de la producció oliera a Mallorca i a la transformació de la Serra que és ara Patrimoni de la Humanitat.

La seva història durant molt de temps ha estat poc reconeguda. A la darrera edició dels premis d’honors i les distincions del Consell de Mallorca que reconeix la tasca de persones i entitats en benefici de Mallorca aquest col·lectiu va rebre la Medalla d’Honor i Agraïment. “Volem anar més enllà i conscients que a Mallorca encara viuen moltes dones i ara que tenen una edat avançada, volem trobar-les, retre’ls homenatge i aconseguir que no s’esborri la seva memòria”, va senyalar la consellera de Territori, Maria Antònia Garcías.

En aquesta campanya de recerca en la qual es repartiran per Mallorca inicialment 300 pòsters hi col·laboraran directament altres departaments del Consell Insular de Mallorca: el departament de Presidència, sobretot a través de les Direccions insulars de promoció sociocultural i de la Direcció insular d’Igualtat, i també l’Institut Mallorquí d’Afers Socials.

PUBLICITAT

D’altra banda, la consellera Garcías va assegurar que és fonamental la implicació de les entitats vinculades a la Serra i també la dels ajuntaments de Mallorca. Tots han estat informats amb anterioritat de la intenció del Consell trobar Collidores.

Una vegada trobades es preveu posar en marxa un projecte per recollir el seu testimoni individual i col·lectiu, i posar així en valor la seva història que forma part de la de molts homes i dones que varen transformar la Serra i ho varen fer d’una forma tan harmònica que aquest territori va rebre l’any 2011 la distinció Unesco en la categoria de paisatge cultural.

Dones fent paisatge

Per altra banda, Casa Planas i Tramuntana XXI estan rere el programa de recerca “Dones fent paisatge: territori, turisme, ruralitat i gènere“, un projecte l’objectiu del qual és investigar i sensibilitzar la representació visual i simbòlica de les dones pageses com a reclam turístic, però també el seu paper real en la configuarció del paisatge.

L’objectiu és analitzar l’ús de la imatge de la dona rural com a reclam turístic, però també estudiar des d’uyna perspectiva de gènere el paisatge a Mallorca. Per això, ara mateix, Empar Isabel i el seu equip treballen en la recol·lecció d’històries de vida de dones que varen exercir oficis de muntanya, visibilitzant la seva contribució a la construcció del paisatge cultural sustentant la cultura pagesa.

La recerca i treball de camp ha d’identificar i fer un retrat antropològic de l’entorn rural feminitzat de la Serra de Tramuntana, reconeguda com a paisatge cultural de la UNESCO. O sigui que, si coneixeu dones que participaren en oficis de muntanya com a caçadores, ramaderes, carboneres, pescadores, collidores d’oliva… el seu testimoni és interessant per dur a terme aquest treball.

La missió del projecte «Dones fent paisatge» és fomentar una reflexió innovadora sobre el paper de les dones en la formació, modelació i cura del paisatge i el territori, i confrontar-la amb la imatge i la representació que s’ha fet de les dones com a reclam turístic emmarcat en un paisatge idíl·lic.

Per dur a terme aquest projecte, es va seleccionar la periodista Empar Isabel Bosch Sans, una persona amb una àmplia trajectòria en grups de recerca. Diplomada en Magisteri, Bosch Sans té un Màster en Comunicació i en Llengües i Literatures Modernes, i és doctoranda en Història, Geografia i Història de l’Art. Amb coneixements sobre turisme, comunicació i representació de les dones. Empar Bosch va obtenir el Premi al Millor Treball Periodístic 2018, modalitat text, en matèria d’igualtat d’oportunitats entre dones i homes (concedit per l’Institut Balear de la Dona, Govern de les Illes Balears) i el Premi Ciutat de Palma 2010 per a projectes de estudis de gènere, concedit per l’Ajuntament de Palma, entre d’altres.

PUBLICITAT