Centre Òptic Bellavista, 1996-2021: VINT-I-CINC ANYS AJUDANT A TENIR BONA VISTA

350
Les optometristes Maria Cànaves i Margalida Villalonga.

Gracià Sánchez

El 1996 les optometristes pollencines Maria Cànaves i Margalida Villalonga decidiren dur endavant el seu projecte d’obrir una centre òptic al municipi. I així ho feren. Ara ja han passat 25 anys d’aquell mes de maig i en fan balanç, però continuen tenint projectes i ganes per millorar la vista/vida de moltes persones.

– Com vos va venir la idea d’obrir una òptica al municipi?

Obrírem el mes de maig de 1996 al Port de Pollença, al carrer Ponent, just devora la plaça Miquel Capllonch. El motiu principal era que al Moll no hi havia cap centre òptic obert i ens animà a obrir el primer. A Pollença obrírem dos anys després, el 1998, al carrer Antoni Maura.

PUBLICITAT

El 2009 els centres òptics es traslladaren, així el del Moll es mudà a la ubicació actual al carrer Joan XXIII i el de Pollença també es traslladà a la ubicació que tenim ara al carrer de Monti-sion.

– Quina coneixença vos teníeu, a més que totes dues fóssiu pollencines?

Bé, ja ens coneixíem per vàries coses. Primer és que havíem coincidit estudiant òptica i optometria a l’Escola Universitària de Terrassa. Anys després també treballàrem juntes a Palma en la mateixa empresa òptica. Arrel d’aquesta relació parlaren de posar una òptica a Pollença, amb la idea de donar un servei de proximitat al client, i així començà tot.

– Bé, però una cosa és conèixer-se i l’altra posar un negoci juntes?

Aleshores érem més valentes, no teníem res a perdre si no anava bé; en canvi ara tenim més responsabilitats. Vist ara, fórem valentes i això que no teníem experiència en dur un negoci, però comptàrem amb el suport familiar i ens ajudaren a anar endavant.

– Amb aquests anys, ha canviat la idea de dur ulleres?

Sí, i molt. La filosofia de dur ulleres en aquest 25 anys ha canviat, ja que abans era més per necessitat que es volien dur, ara també, però es consideren, també, un complement de moda.

Abans es duien unes ulleres i punt; ara, en canvi, se’n tenen unes de sol, unes per fer feina a davant una pantalla, unes altres per fer esports, i se’n tenen unes a l’oficina i unes altres a casa, etc.

– Això és bo per al negoci?

Sí, i tant. Avui hi ha moltes més opcions d’ulleres segons les necessitats i desitjos, i per això hi ha molta més consciència en usar-les i també molta més consciència en protegir els ulls i tenir bona vista, per això s’ha de protegir la vista del sol, de les radiacions…

Abans només duia ulleres la gent que no hi veia bé, ara també i moltes altres per precaució i per moda.

– Els pollencins es cuiden més per poder veure-hi millor?

Sí, abans la gent no es feia revisions regulars de la vista, ara se’n fan moltes més, per això les mancances o malalties greus i lleus, amb les revisions, es poden detectar molt abans i intentar posar-hi remei.

– Aquest fet vos obliga a estar al dia?

Avui la formació de les optometristes està molt més valorada; tenen més formació, hi ha estudis professionals, una formació continuada i s’utilitzen tecnologies que abans no es coneixien.

La primera tasca que feim consisteix en veure les necessitats de cadascú, en segon lloc recomanar uns determinats productes o uns altres, i en tercer lloc ve la valoració estètica del producte.

– I teniu nous productes?

Els productes van canviant, pensa que actualment molts dels materials per fer els vidres en realitat són plàstics orgànics i no vidres.

Un altre cas són les lentilles que de cada vegada s’utilitzen més, acompanyades de dur ulleres, és clar, ja que molta gent les considera més còmodes. Hi ha molts tipus de lentilles, amb més graduacions, proteccions, colors…

– I d’on venen totes aquests ulleres i materials?

Nosaltres optam, sempre que sigui possible, per productes espanyols o europeus ja que segueixen unes determinades cases de productes i miren que siguin ecològics i respectuosos mediambientalment…

– I no estau associades a cap gran cadena?

Òptica Bellavista és una òptica independent que no ha d’estar sotmesa als interessos de les grans cadenes i que en cap moment volem davallar la qualitat de les lents ni de les ulleres.

– Com ha canviat la vista dels pollencins en aquests anys?

La visió infantil ha empitjorat i avui els nins són més miops. Un dels motius és que fan molta més feina a curta distància, en llocs tancats i això fa que la miopia augmenti, segons els estudis més recents.

– Quantes persones sou actualment?

Ara són quatre, a més de nosaltres (Maria Cànaves i Margalida Villalonga) comptam amb les auxiliars Joana Torrandell que treballa a l’òptica des del 2010 i Francisca Cantallops que hi treballa des del 1998.

– També ens heu de dir qualque cosa de la vostra tasca solidària?

A Òptica Bellavista sempre hem estat molt compromesos amb la societat més necessitada i intentam posar el nostre granet d’arena. Les nostres actuacions passen per col·laboracions directes amb accions locals des dels serveis socials de l’Ajuntament de Pollença.

En l’àmbit nacional, som socis de la Fundación Ruta de la Luz i des del 2017, juntament amb la Fundació Sant Joan de Déu de Palma, feim revisions visuals i, posteriorment, la donació de les ulleres que necessitin. En l’àmbit internacional, des del 2006 hem ajudat a través de la Fundació Ruta de la Luz, anant a Moçambic, i més puntualment a Rwanda i Senegal.

– Quines celebracions teniu previstes en motiu dels 25 anys?

Hi estam pensant, però qualque cosa farem.

– I plans de futur?

Sempre hi ha plans, però amb la Covid n’ha caiguda una de grossa! De cara al futur tenim en marxa el projecte d’introduir un gabinet d’audiologia als centres de Bellavista ja que na Maria ha obtingut el títol d’audioprotesista.

Centre Òptic Bellavista està al carrer Monti-sion, 5 de Pollença. telèfon 971533198 i al carrer Joan XXIII, 46 del Port de Pollença, telèfon 971866552. Podeu veure la pàgina web a; òpticabellavista.com

Espai del Centre Òptic Bellavista a Pollença.
PUBLICITAT