CATERINA VALRIU PARLARÀ SOBRE EL CARNAVAL MALLORQUÍ

154

La professora de la Universitat de les illes Balears (UIB) i experta en cultura popular, Caterina Valriu, parlarà avui vespre sobre “Les antigues festes del Carnaval a Mallorca”. Això serà avui vespre, dimarts 11 de febrer, a les 20’30 hores, al Club Pollença.

Organitzada per l’ajuntament de Pollença, a conferència de la professora Valriu tractarà sobre el sentit d’una festa que, com el Carnaval, implica rompre la rutina quotidiana. El Carnaval, Carnestoltes o Darrers Dies és temps de disbauxa i d’inversió, dies de jocs i d’alliberament, de permissivitat abans de la Quaresma.

Arran dels estudis realitzats per la professora Valriu, ha pogut esbrinar què feien els mallorquins durant els dies previs a la llarga Quaresma. Així, sovint de viva veu d’homes i dones que ho varen viure i ho varen contar a Caterina Valriu, se sap que el Carnaval mallorquí era temps de dur a terme activitats lúdiques, però també burlesques i, fins i tot, grosseres. Amb disfressa o sense, la gent sortia al carrer formant part de comparses per, entre altres costums, tirar coses. La professora Valriu té detalls sobre què feien els pollencins en aquell temps en què el Carnaval era sinònim d’alliberament. El paper de les dones durant els Darrers Dies també ha estat objecte d’estudi per part de Caterina Valriu. I, per suposat, la importància de la música en aquest dies de bulla. En definitiva, avui vespre, al Club Pollença, els pollencins tenen l’oportunitat de saber moltes coses sobre el Carnaval més genuí de Mallorca.

Caterina Valriu, per a molts coneguda com Caterina Contacontes, és autora de nombrosos llibres entre els quals dos volums sobre El Carnaval a Palma, com era abans i El Carnaval a Mallorca (Olañeta, 1995). Des de l’any 1990 és professora titular de la UIB, on imparteix assignatures de literatura catalana.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT